Γιατί η εταιρική σχέση ασφαλείας Ιράν-Βολιβίας έχει τρομάξει Αμερικανούς κι Ισραηλινούς

Σε ένα πολυμερές όραμα που λαμβάνει υπόψη την πρόοδο και την ανεξαρτησία των ανθρώπων στη Λατινική Αμερική και χτίζει ένα κοινό μέτωπο ενάντια στην αμερικανική ηγεμονία, το Ιράν και η Βολιβία αποφάσισαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους, ειδικά στον τομέα της ασφάλειας.

Sdenka Saavedra Alfaro - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 20 Ιουλίου 2023, το Πολυεθνικό Κράτος της Βολιβίας και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν υπέγραψαν ένα μνημόνιο κατανόησης (MoU) για τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Το μνημόνιο υπογράφηκε από τον υπουργό Άμυνας του Ιράν, Ταξίαρχο Mohammad Reza Ashtiani και τον Βολιβιανό ομόλογό του Edmundo Novillo Aguilar στην Τεχεράνη.

Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν είπε ότι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής κατέχουν ιδιαίτερη θέση στην εξωτερική πολιτική της Ισλαμικής Δημοκρατίας και παρέτειναν την πλήρη υποστήριξη στη μεσόγεια χώρα που βρίσκεται στην κεντρική Λατινική Αμερική.

Η επίσκεψη του Αγκιλάρ στην Τεχεράνη πραγματοποιήθηκε μετά την επιτυχημένη περιοδεία του Ιρανού Προέδρου σε τρία έθνη στη Λατινική Αμερική που προκάλεσε πολλές ανησυχίες στις ΗΠΑ, οι οποίες θεωρούν τη Λατινική Αμερική ως την «αυλή» τους.

Η ενίσχυση των δεσμών ασφαλείας μεταξύ του Ιράν και της Βολιβίας ενέτεινε τους φόβους για τη λεγόμενη «διείσδυση» του Ιράν στην «πίσω αυλή» της Αμερικής, με την Washington Post και πολλά άλλα δυτικά μέσα ενημέρωσης να προκαλούν συναγερμό.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, ένα νεοσυντηρητικό αμερικανικό think tank που εδώ και χρόνια προειδοποιεί για την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στη Λατινική Αμερική, ισχυρίστηκε πως το Ιράν σκοπεύει να πουλήσει drones στη Βολιβία ως μέρος της συμφωνίας για την ασφάλεια. Το αναφέρουν και πολλά μέσα ενημέρωσης.

Μια ημέρα μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης, η Αργεντινή έστειλε ένα σημείωμα στην πρεσβεία της Βολιβίας ζητώντας πληροφορίες «σχετικά με το εύρος των συζητήσεων και τις πιθανές συμφωνίες που επετεύχθησαν».

Ακόμη και βουλευτές της αντιπολίτευσης της Βολιβίας αναζήτησαν πληροφορίες σχετικά με το μνημόνιο συνεννόησης για την άμυνα και την ασφάλεια που υπεγράφη μεταξύ Novillo και Ashtiani στις 20 Ιουλίου.

Η Delegación de Asociaciones Israelitas Argentinas (DAIA), μια οργάνωση-ομπρέλα της Ισραηλινής κοινότητας της Αργεντινής, βρήκε την κατάλληλη στιγμή να ανανεώσει τις επιθέσεις στο Ιράν και να καταφύγει στην ιρανοφοβία.

Η οργάνωση έχει στο παρελθόν κατηγορήσει το κίνημα αντίστασης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και το Ιράν για τη βομβιστική επίθεση σε εβραϊκό κέντρο στο Μπουένος Άιρες τον Ιούλιο του 1994, που σκότωσε 85 άτομα, παρά το πως δεν υπήρχαν αποδείξεις που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς.

Αυτά τα φιλοϊσραηλινά λόμπι στη Λατινική Αμερική καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χρησιμοποιήσει διάφορα προσχήματα για να πείσουν τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των ακρωτηριαστικών κυρώσεων που επηρεάζουν τους απλούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.

Τώρα θέλουν να βάλουν τη Βολιβία στη μαύρη λίστα για τη συνεργασία της στον τομέα της ασφάλειας με την Ισλαμική Δημοκρατία, όπως έκαναν με τη Βενεζουέλα, την Κούβα και τη Νικαράγουα για διαφορετικούς λόγους.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, σύμφωνα με την πολιτική της υποστήριξης των καταπιεσμένων εθνών, έχει κάνει τα πάντα για να βοηθήσει χώρες της Λατινικής Αμερικής, στέλνοντας βυτιοφόρα βενζίνης στην αποκλεισμένη Βενεζουέλα, ιδρύοντας νοσοκομεία στη Βολιβία, παρέχοντας πετρέλαιο, ενέργεια, γεωργία και κτηνοτροφία βοήθεια στη Νικαράγουα ή βοήθεια στην Κούβα στην αλιεία, τη βιοτεχνολογία και τους υδάτινους πόρους.

Αυτές οι χώρες χαρακτηρίζονται συχνά ως «Άξονας του Κακού», ή δικτατορίες, ακριβώς επειδή αρνούνται να υποταχθούν στην ηγεμονία και την πολεμοχαρή της Αμερικής.

Η εδραίωση των διμερών δεσμών μεταξύ της Βολιβίας και του Ιράν συνεχίζονται για περισσότερα από 16 χρόνια και αυτό έχει συγκλονίσει τις δεξιές δυνάμεις, το ισραηλινό λόμπι και τον Λευκό Οίκο.

Κατανοούν πλήρως ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι σήμερα μια περιφερειακή δύναμη και προπύργιο κατά των τρομοκρατικών δυνάμεων στη Δυτική Ασία, και κρίκος του Άξονα της αντίστασης. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ ή τους συμμάχους τους, δεν πραγματοποιεί πραξικοπήματα ή εισβολές, αλλά βοηθά και υποστηρίζει χώρες που είναι ανεξάρτητες.

Η ιστορία είναι μάρτυρας του πώς οι ΗΠΑ έχουν αποσταθεροποιήσει τον κόσμο, από τη Δυτική Ασία στη Νότια Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, μέσω εισβολών, πραξικοπημάτων και μονομερών στρατιωτικών επεμβάσεων.

Πάρτε για παράδειγμα το πραξικόπημα στον Παναμά το 1989, την εισβολή στο Αφγανιστάν το 2001, την εισβολή στο Ιράκ το 2003, την ανατροπή της κυβέρνησης της Αϊτής το 2004, το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά της Βενεζουέλας το 2020, την υποστήριξη για το πραξικόπημα στη Βολιβία και άλλα πρόσφατα στο Περού.

Όταν υπάρξει επίγνωση της εγκληματικής βαρβαρότητας των εχθρών των ελεύθερων εθνών, η αντίσταση αυτών των εθνών θα συνεχιστεί και θα γίνει ισχυρότερη.

Η Βολιβία κάνει ακριβώς αυτό ασκώντας την κυριαρχία της και υπογράφοντας σύμφωνα και συμμαχίες με χώρες όπως η Ισλαμική Δημοκρατία. Το μέλλον ανήκει σε αυτές τις χώρες, όχι στις ΗΠΑ ή στους συμμάχους τους.

* Η Sdenka Saavedra Alfaro είναι Βολιβιανή δημοσιογράφος και ερευνήτρια.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια