Καταρρίπτοντας το μύθο της στρατιωτικής υπεροχής των ΗΠΑ, για άλλη μια φορά – Μέρος I

Η τελευταία δεκαετία έχει καταστήσει τα καυχήματα των Αμερικανών για παγκόσμια στρατιωτική υπεροχή τόσο ψευδή και ξεπερασμένα που αποκαλύπτει όλο και περισσότερο τον ερασιτεχνισμό, τον τζινγκοϊσμό ή και τα δύο.

Του Ραμίν Μαζαχέρι - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Εξαντλώντας τα βασικά πυρομαχικά σε σημείο που έχουν καταφύγει στη χρήση βομβών διασποράς που θεωρούνται παράνομες από τον κόσμο, μια πολυαναμενόμενη αντεπίθεση από την Ουκρανία, η οποία είναι μια τραγική αποτυχία, περνώντας και ξαναπερνώντας τις κόκκινες γραμμές στρατιωτικής τεχνολογίας μόνο για να δουν το υλικό τους να υπολειτουργεί και απώλεια του 20 τοις εκατό του εδάφους της Ουκρανίας παρά την προμήθεια δισεκατομμυρίων ετών πριν από τη δυτική εκπαίδευση.

Αυτό που μας υπενθυμίζει η Ουκρανία, και για τρίτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια, είναι ότι η Ρωσία δεν είναι ο στρατιωτικός όμοιος της Δύσης, αλλά ο ανώτερός της.

Εύκολα νικώντας την εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη από τις ΗΠΑ δύναμη στη Γεωργία σε 5 ημέρες το 2008, η επιτυχής υπεράσπιση της Συρίας και τώρα η κυριαρχία της σε μια Ουκρανία που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ αναμφίβολα αποκαλύπτει την ανωτερότητά της σε όποιον κρίνει με βάση την αποτελεσματικότητα στο έδαφος αντί για δολάρια που ξοδεύονται ή καυχιέται.

Είναι μια καλή στιγμή να ξαναδούμε το βιβλίο του 2018 Losing Military Supremacy: The Myopia of American Strategic Military Planning του Ρώσου στρατιωτικού αναλυτή Andrei Martyanov.

Το βιβλίο αντιλήφθηκε αμέσως την σταθερή καθιέρωση της ρωσικής υπεροχής εκείνης της χρονιάς στη στρατιωτική τεχνολογία και πέντε χρόνια αργότερα, παραμένει ένα σημαντικό ανάγνωσμα τόσο για την ακριβή εκτίμηση του αντίκτυπου των ρωσικών όπλων επόμενης γενιάς όσο και για την ανάλυση των χονδροειδών δογματικών/ιδεολογικών/πολιτιστικών λαθών που εξηγούν πώς οι ΗΠΑ τελείωσαν σε αυτό το χαμένο τεχνολογικό μονοπάτι.

Εάν οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον στρατιωτική κυριαρχία σε μεγάλες δυνάμεις που δεν είναι σύμμαχοί τους - Ρωσία, Ιράν και Κίνα - τότε πώς μπορούν να ισχυριστούν ότι εξακολουθούν να έχουν στρατιωτική υπεροχή;

Οι ΗΠΑ προφανώς δεν το κάνουν, και αυτά τα τρία έθνη μπόρεσαν να εδραιώσουν στρατιωτική κυριαρχία στη δική τους σφαίρα επιχειρήσεων κυρίως για έναν ηθικό/ιδεολογικό/πολιτικό λόγο: απορρίπτουν τους ιμπεριαλιστικούς και εκστρατευτικούς/κερδοσκοπικούς πολέμους – επιμένοντας μόνο στο δικαίωμά τους στην κυριαρχία, στην αυτοάμυνα και στην ειρήνη – και έτσι ο βραχύς στρατηγικός στρατιωτικός σχεδιασμός τους δεν υποφέρει από το σύντομο στρατηγικό σχεδιασμό.

Φυσικά, οι δυτικοί έμποροι όπλων και οι πολιτικοί επιθυμούν να αγνοήσουν την στρατιωτική - τεχνολογική επανάσταση που έχει επιτύχει η Ρωσία σε λιγότερο από μια δεκαετία, αλλά ο Μαρτιάνοφ επισημαίνει τρία θεμελιώδη, γιγαντιαία σφάλματα στις δυτικές εκτιμήσεις της ρωσικής στρατιωτικής ικανότητας που είναι τόσο απλά που μπορεί κανείς να τα καταλάβει και να συμφωνήσει μαζί τους:

Το πρώτο σφάλμα είναι ανόητα να ξεχνάμε ότι ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος απέδειξε αποφασιστικά πως η λαϊκή επανάσταση του 1917 ανέβασε τη ρωσική ανάπτυξη σε επίπεδο όχι μόνο ισότητας αλλά και επιτόπιας υπεροχής στους τομείς της στρατιωτικής ανάπτυξης και της στρατιωτικής τεχνολογίας.

Ένα δεύτερο σφάλμα είναι, αποκλείοντας μια πολύ σύντομη εποχή μετά το 1991, να ξεχνάμε πως η Ρωσία συνέχισε αυτή την έντονη εστίαση στη δημιουργία στρατιωτικών μηχανών παγκόσμιας κλάσης μέχρι τις μέρες μας.

Λες και η Δύση ξέχασε το Sputnik και πως επίσης πιστεύουν ότι οι Ρώσοι απλώς εγκατέλειψαν την υπερπροχωρημένη στρατιωτική έρευνα. Ακόμη χειρότερα, πιστεύουν πως η δημιουργία μιας διασκεδαστικής εφαρμογής smartphone είναι τόσο δύσκολη τεχνολογικά όσο η κατασκευή ενός ασυναγώνιστου όπλου.

Τρίτον, ξεχνάμε ότι η Ρωσία έχει σχεδόν ίσως το μεγαλύτερο απόθεμα εμπειρίας στον κόσμο στον αμυντικό πόλεμο από το 1789 και πως τα ρωσικά όπλα δεν έχουν σχεδιαστεί για πώληση αλλά για την πραγματική άμυνα της πατρίδας, ακριβώς επειδή οι Δυτικοευρωπαίοι το έχουν κάνει επανειλημμένα απαραίτητο.

Αυτό το τελευταίο σημείο απαιτεί περισσότερη συζήτηση γιατί εξηγεί επίσης τα κακά αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης των αμερικανικών όπλων.

Φυσικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να λένε ότι ο στρατός τους είναι ο καλύτερος: έχει σχεδιαστεί για επιχειρήσεις στο εξωτερικό και όχι για πραγματική υπεράσπιση της πατρίδας του, οπότε ο αγοραστής να προσέξει. Όταν καυχιούνται για τον ασυναγώνιστο στρατό τους, παρά τις δικές τους απώλειες εδώ και 70 χρόνια, αυτό που πραγματικά επιμένουν είναι: «Η διαφήμιση λειτουργεί!»

Η διαφημιστική περιστροφή ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου καλωδιακών ειδήσεων - τον Πόλεμο του Κόλπου - όταν οι εικόνες των πυραύλων ακριβείας που κατεβαίνουν στις καμινάδες επαναλαμβάνονταν ξανά και ξανά, προς χαρά των Αμερικανών κατασκευαστών όπλων, των υποστηρικτών της αμερικανικής εξαιρετικότητας και των πιστών ότι ο πόλεμος είναι σαν βιντεοπαιχνίδι.

Ωστόσο, το 90% των αμερικανικών βομβών που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτόν τον πόλεμο ήταν «χαζά» πυρομαχικά. Η αλήθεια είναι πως οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τεράστια ποσότητα παλαιάς τεχνολογίας για να συντρίψουν έναν αποθαρρυμένο, κακώς εξοπλισμένο, στρατιωτικό μη ομοϊδεάτη, και αυτό παραμένει το μόνο μέρος όπου ο στρατός των ΗΠΑ ευδοκιμεί σήμερα: ενάντια σε στρατούς δεύτερης και τρίτης διαλογής με λίγη πολιτική βούληση για μάχη και σίγουρα μηδενικό επαναστατικό πνεύμα.

Το ίδιο ίσχυε και στη Γιουγκοσλαβία το 1999, όπου εβδομάδες συνεχών βομβαρδισμών κατέκλυσαν τα απαρχαιωμένα συστήματα αεράμυνας τους.

Ο πόλεμος είναι για το κέρδος ή για την υπεράσπιση της πατρίδας;

Επειδή ο στόχος είναι οι πωλήσεις όπλων και όχι η απαραίτητη στρατιωτική συσσώρευση για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους από εισβολή (η γεωγραφία και η θέση του δυτικού ημισφαιρίου στην ανθρώπινη ιστορία έχουν κάνει για τις ΗΠΑ αδύνατη την εισβολή) το κερδοσκοπικό στρατιωτικό - βιομηχανικό σύμπλεγμα τους αναγκάζεται επίσης να διογκώνει ασταμάτητα όχι μόνο την στρατιωτική τους υπεροχή αλλά και τις απειλές εναντίον τους και των συμμάχων τους.

Χωρίς κλίμα φόβου, πουλάνε λιγότερα όπλα στο εξωτερικό και δεν μπορούν να πείσουν τους εγχώριους πολίτες τους ότι τα άροτρα των φορολογουμένων πρέπει απλώς να συνεχίσουν να μετατρέπονται σε ξίφη και όχι σε κοινωνικά χρήσιμα αγαθά και προγράμματα.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν επίσης το ραβδί μέτρησης ενός πλουσίου για να εκφράσουν την στρατιωτική τους υπεροχή - τις αμυντικές δαπάνες.

Ωστόσο, όταν οι σφαίρες πετούν, το μόνο που έχει σημασία είναι η πραγματική αποτελεσματικότητα και τότε γίνεται σαφές ότι η στρατιωτική ανάπτυξη των ΗΠΑ είναι γεμάτη διαφθορά (για την οποία φαινομενικά κανείς δε λογοδοτεί ποτέ, ενώ η διαφθορά με δημόσιους πόρους τιμωρείται με τη θανατική ποινή σε ορισμένες χώρες), τα κακά στοιχήματα που συνέτριψαν την αυτοκρατορία στον αποτυχημένο «Πόλεμος των Άστρων» του gan, κ.λπ.) και η συμβατική κατωτερότητα στο έδαφος όταν έρχονται αντιμέτωποι με έναν στρατιωτικό συνομήλικό τους (Ρωσία) ή έναν εντελώς μη συνομήλικό του με υψηλό ηθικό (Αφγανιστάν).

Το μόνο καλό με αυτό το διεφθαρμένο σύστημα στρατιωτικών προμηθειών είναι πως παρέχει αξιόπιστα ορισμένες οικιακές θέσεις εργασίας - φυσικά, είναι ένας εντελώς αναποτελεσματικός τρόπος κατανομής πόρων.

Ωστόσο, ο φιλελευθερισμός απορρίπτει ανόητα κάθε ρόλο της «μεγάλης» κυβέρνησης - ο στρατός, ωστόσο, είναι κάτι που ακόμη και αυτοί δεν μπορούν να ιδιωτικοποιήσουν εντελώς, αν και οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει τόσο μακριά προς αυτή την κατεύθυνση, που χώρες όπως η Κίνα και το Ιράν δε θα επέτρεπαν ποτέ εξ αποστάσεως.

Πέρα από το πανταχού παρόν κακό του μιλιταρισμού που ενσωματώνεται στον φιλελευθερισμό και τον καπιταλισμό, πρέπει να αποδώσουμε την παρακμή τους σε ιδεολογικές/ηθικές ρίζες: τα αμερικανικά όπλα έχουν γίνει κατώτερα εξαιτίας αυτού που αρχικά υποκίνησε τον σχεδιασμό τους - τον ληστρικό εκστρατευτικό πόλεμο, σε αντίθεση με την ευγενή, δικαιολογημένη αυτοάμυνα.

Τα αμερικανικά όπλα έχουν σχεδιαστεί κυρίως για να προκαλούν μαζικές απώλειες στην άλλη πλευρά (Οι ΗΠΑ δεν ανέχονται αμερικανικές απώλειες και γιατί να το κάνουν - Αμερικανοί στρατιώτες δεν έχουν πεθάνει στην πραγματική άμυνα των ΗΠΑ από το 1815) για χρήση σε σύντομες συγκρούσεις όπου η συντριπτική δύναμη προκαλεί άμεση συνθηκολόγηση.

Είναι ζωτικής σημασίας να τονίσουμε ότι αυτή η συνθηκολόγηση πάντα υπόσχεται να είναι γρήγορη, επειδή ο πληθυσμός που βομβαρδίζεται κυριολεκτικά πεθαίνει για να στραφεί στον «αμερικάνικο τρόπο», επιμένει με επιτυχία η προπαγάνδα τους στο εσωτερικό.

Μετά το 1991, η Δύση, πεπεισμένη για την καθολικότητα των απόψεών τους, υπέθεσε πως κανένα έθνος δε θα πολεμούσε εναντίον τους, και έτσι τα δόγματα και ο πολεμικός μηχανισμός τους έχουν επίσης προσανατολιστεί προς τον πόλεμο κατά της εξέγερσης από μη κρατικούς παράγοντες.

«Ολόκληρη η ιδέα των σχηματισμών μεγέθους τμημάτων, σωμάτων ή στρατού που εμπλέκονται σε πόλεμο έμοιαζε ακόμα να είναι αίρεση, ακόμη και μετά τον Ρωσογεωργιανό πόλεμο του 2008», γράφει ο Μαρτιάνοφ.

Αυτό εξηγεί πώς η Δύση έχει ήδη ξεμείνει από πυρομαχικά στην Ουκρανία, οδηγώντας την να στείλει βόμβες διασποράς, οι οποίες απλώς θα υποβαθμίσουν την ηθική θέση της Δύσης παγκοσμίως ενώ θα είναι αναποτελεσματικές στον πόλεμο χαρακωμάτων/μη ανοιχτού πεδίου στον οποίο οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εισχωρήσει αμυντικά.

Η ηθική/ιδεολογία επηρεάζει τα δόγματα και ο εκστρατευτικός πόλεμος εναντίον του αμυντικού πολέμου απλά δεν είναι συγκρίσιμος με την αξιολόγηση από άποψη τεχνολογίας, τακτικής ή ηθικής.

Πράγματι, η ηθική πτυχή του να βλέπεις τον πόλεμο σαν κατακτητή - βλέποντας τον πόλεμο ως ανταγωνιστικό άθλημα ή μηχανή παραγωγής δόξας και χρήματος - αναγκαστικά διαστρεβλώνει όλο τον στρατιωτικό σχεδιασμό και την παραγωγή σε έντονα απαίσια βαθμό.

Αυτό το δογματικό, φιλοσοφικό και ηθικό λάθος οδηγεί αναγκαστικά σε αποτυχία ενάντια σε έθνη όπως η Ρωσία και το Ιράν, που αποφεύγουν αυτήν την απάνθρωπη, καπιταλιστική και απερίσκεπτα αιμοδιψή προσέγγιση του πολέμου, της στρατιωτικής τεχνολογίας και του στρατηγικού σχεδιασμού.

Ο Μαρτιάνοφ προσθέτει ότι η ψευδής ιδέα στην Αμερική πως οι 500.000 θάνατοι τους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο νίκησαν τον Ναζισμό και όχι ο θάνατος 26 εκατομμυρίων Σοβιετικών, είναι όπου ξεκίνησε η επικίνδυνα διαστρεβλωμένη άποψη για το αήττητο του στρατού τους.

Σημειώνει ότι ενώ ο στόχος του Χίτλερ στη Δυτική Ευρώπη ήταν να κατακτήσει και να υποτάξει, ο δεδηλωμένος στόχος του στη Ρωσία ήταν η πλήρης εξόντωση οποιουδήποτε αντιστέκεται και ερήμωση μέσω της πείνας και πως κανένας Αμερικανός δεν είχε παρόμοια εμπειρία.

Έτσι, η ρωσική άποψη για τον πόλεμο (που είναι στην πραγματικότητα η κοινή, παγκοσμίως) είναι ότι είναι κόλαση για τους ανθρώπους, ουσιαστικά αντιεκστρατευτική επιχείρηση και επικεντρωμένη στην υπεράσπιση της πατρίδας.

Βλέπουμε λοιπόν πώς οι δογματικές/ιδεολογικές αμαρτίες έχουν δημιουργήσει τη σημερινή κατάσταση όπου η Ρωσία έχει αποτελεσματικά, σχετικά φθηνά όπλα που έχουν νικήσει τα όπλα των ΗΠΑ στη Γεωργία, τη Συρία και την Ουκρανία.

Ο Μαρτιάνοφ εκφράζει ενδιαφέρον ότι η έλλειψη εισβολής από ομότιμη ξένη δύναμη όχι μόνο παραμόρφωσε πλήρως τον πολεμικό σχεδιασμό των ΗΠΑ, αλλά και πως απέτυχε να προσφέρει την ιστορική κόλλα για ένα αμερικανικό έθνος που σίγουρα φαινόταν για σχεδόν μια δεκαετία να καταρρέει.

Είναι ζωτικής σημασίας να σημειωθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πάσχει από αυτή την ίδια αδυναμία, αφού ήταν απαλλαγμένο από εισβολή (αν και όχι απλούς βομβαρδισμούς) για ακόμη περισσότερο από τους συμμάχους του στις ΗΠΑ. Φυσικά, και τα δύο είναι τα δύο πιο ιμπεριαλιστικά και αρπακτικά έθνη στη γη αυτή την στιγμή.

Το Ιράν, αντιθέτως, έχοντας βιώσει την πιο αιματηρή σύγκρουση του τελευταίου τέταρτου του 20ου αιώνα, γνωρίζει καλά ότι ο πόλεμος είναι κόλαση, πρέπει να αποφεύγεται μέσω της διπλωματίας, πως τα στρατιωτικά όπλα εκτιμώνται με βάση την αποτελεσματικότητα και όχι με βάση το τίμημα και ότι το στρατιωτικό δόγμα πρέπει να βασίζεται στη ζωτική, ηθική άμυνα και όχι σε καπιταλιστικό - ιμπεριαλιστικό αδίκημα που παραβιάζει τις διεθνείς σχέσεις.

* Ο Ramin Mazaheri  είναι ο επικεφαλής ανταποκριτής στο Παρίσι για το Press TV και ζει στη Γαλλία από το 2009. Είναι ρεπόρτερ καθημερινής εφημερίδας στις ΗΠΑ και έχει κάνει ρεπορτάζ από το Ιράν, την Κούβα, την Αίγυπτο, την Τυνησία, τη Νότια Κορέα και αλλού. 

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια