Η Victoria Nuland δεν έφερε ψωμί, αλλά ένα τελεσίγραφο στο Νίγηρα

Φωτογραφία: RBC
Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ πραγματοποίησε επίσκεψη στο Νίγηρα στις 7 Αυγούστου. Η πολιτικός συνομίλησε με εκπροσώπους της στρατιωτικής χούντας που κατέλαβε την εξουσία στη χώρα και ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Νούλαντ είπε στους αντάρτες ότι η Ουάσιγκτον θα αρνηθεί εντελώς να στηρίξει το Νίγηρα.
 
Petr Ermilin - english.pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Τελεσίγραφο των ΗΠΑ στο Νίγηρα


Στις 26 Ιουλίου, ο επικεφαλής του Νίγηρα, Μοχάμεντ Μπαζούμ, συνελήφθη από τους φρουρούς του.

Στις 27 Ιουλίου, οι αντάρτες ανακοίνωσαν επίσημα τη μεταβίβαση της εξουσίας στο Εθνικό Συμβούλιο για την Άμυνα της Πατρίδας. Έκλεισαν επίσης τα σύνορα, ανέστειλαν το σύνταγμα και απαγόρευσαν τις δραστηριότητες όλων των πολιτικών θεσμών.

Στις 28 Ιουλίου, ο Διοικητής της Προεδρικής Φρουράς, Στρατηγός Abdourahamane Tiani, πραγματοποίησε την πρώτη του ομιλία μέσω βίντεο στην οποία αποκαλούσε τον εαυτό του επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου για την Άμυνα της Πατρίδας. Προέτρεψε τους εταίρους του Νίγηρα να απόσχουν από την ανάμειξη σε ό,τι συνέβαινε στη χώρα και απέδωσε τις ενέργειες των ανταρτών στην καταπολέμηση της «υπεξαίρεσης δημοσίων πόρων, της ατιμωρησίας, της διαφθοράς σε όλες τις μορφές της και του νεποτισμού».

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι περισσότερες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, καταδίκασαν το πραξικόπημα στο Νίγηρα.

Τη Δευτέρα 7 Αυγούστου, το Εθνικό Συμβούλιο για την Άμυνα της Πατρίδας διόρισε τον οικονομολόγο και πρώην υπουργό Οικονομικών Lamine Zeine Ali Mahaman νέο πρωθυπουργό του Νίγηρα.
Η Νούλαντ επισκέπτεται το Νίγηρα

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland έφτασε στο Νίγηρα στις 7 Αυγούστου. Είπε στους δημοσιογράφους πως συναντήθηκε με τον στρατηγό Moussa Salaou Barmou και τρεις συνταγματάρχες, με τους οποίους είχε εξαιρετικά ειλικρινείς και περίπλοκες συζητήσεις.

«Ελπίζω ότι θα κρατήσουν ανοιχτή την πόρτα στη διπλωματία. Κάναμε αυτή την πρόταση», είπε η Νούλαντ. «Οι ιδέες τους δε συμβαδίζουν με το Σύνταγμα. Και αυτό θα ήταν δύσκολο από την άποψη της σχέσης μας, αν αυτός είναι ο δρόμος που ακολουθούν, αλλά τους δώσαμε πολλές επιλογές για να συνεχίσουν να μιλάνε και ελπίζουμε να μας ακολουθήσουν σε αυτό».

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου που έδινε «τελεσίγραφο» στη νιγηριανή χούντα.


"Η αναπληρώτρια υπουργός συναντήθηκε με την κοινωνία των πολιτών της Νιγηρίας και χωριστά με μέλη της ομάδας που διεκδικούν την εξουσία στον Νίγηρα για να εξηγήσει τι διακυβεύεται εάν ο Νίγηρας δεν σεβαστεί τη δική του συνταγματική τάξη. Αυτό περιλαμβάνει την πιθανή απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε οικονομική και υποστήριξη ασφαλείας για το λαό του Νίγηρα. Δεδομένων των ανησυχιών μας για τις αρνητικές πολιτικές εξελίξεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να σταματήσουν την παροχή βοήθειας προς την κυβέρνηση του Νίγηρα όσο η κατάσταση παραμένει ρευστή. Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προβούν σε αξιολόγηση και θα ενημερώσει τις οδηγίες βοήθειας για να διασφαλιστεί η συνέπεια με όλους τους ισχύοντες νομικούς περιορισμούς και τους στόχους πολιτικής των ΗΠΑ».
Η αντίδραση της Ρωσίας στο ταξίδι της Νούλαντ

Η Μαρία Ζαχάροβα, επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, έγραψε στο κανάλι της στο Telegram ότι η επίσκεψη της Νούλαντ στην Αφρική της θύμισε την κατάσταση με την Ουκρανία.

"Η Βικτόρια Νούλαντ σκέφτηκε πως στο Νίγηρα θα μπορούσε να το κάνει με τον Ουκρανικό τρόπο - να μοιράσει λίγο ψωμί στους ανθρώπους και να τους κοροϊδέψει. Δεν μπορεί κανείς να βρει άλλο καθεστώς μπανάνας παρόμοιο με αυτό στο Κίεβο", έγραψε η Ζαχάροβα.

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το Νίγηρα

Ο Sergey Babkin, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών πιστεύει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες έχουν σταθερό ενδιαφέρον για το Νίγηρα.

"Ο Νίγηρας είναι η μόνη χώρα στο Σαχέλ που διαθέτει βάσεις αμερικανικού και γαλλικού στρατού, καθώς και γερμανική βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης. Ο Νίγηρας είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ουρανίου στη Γαλλία. Η Γαλλία παράγει το 80 τοις εκατό ηλεκτρισμού σε πυρηνικούς σταθμούς. Αυτή είναι η βασική αιτία της σύγκρουσης. Όταν έγιναν στρατιωτικά πραξικοπήματα σε άλλες αφρικανικές χώρες -δύο φορές στο Μάλι, δύο φορές στη Μπουρκίνα Φάσο- κανείς δεν νοιάστηκε πραγματικά, γιατί η Δύση δεν είχε καμία εξάρτηση από αυτά τα κράτη. Ταυτόχρονα, όλες αυτές οι χώρες εμφανίζονται στη λίστα με τις φτωχότερες χώρες του κόσμου», είπε ο πολιτικός επιστήμονας στην Pravda.Ru.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια