Του Δημήτρη Μηλάκα
Την σημασία της συνάντησης των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας (το απόγευμα Τετάρτης 20 Σεπτεμβρίου) στην Νέα Υόρκη αποδίδει το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος μπόρεσε να χωρέσει στο πρόγραμμά του τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό που λόγω των πλημυρών στη Θεσσαλία μετέθεσε κατά μια βδομάδα την συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν επί αμερικανικού εδάφους στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ αποτυπώνει την θετική κατάληξη των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και ενεργειών που επιτρέπουν την συνέχιση της ελληνοτουρκικής συζήτησης.
Από τουρκική πλευράς, απ’ τη στιγμή που αποφασίστηκε (μετά τους σεισμούς) η επανέναρξη των συνομιλιών και ειδικά μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βίλνιους στις αρχές του καλοκαιριού στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, σε γενικές γραμμές παρατηρούμε:
- Χαμήλωμα των τόνων και των φραστικών αντιπαραθέσεων
- Σημαντικότατη μείωση των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και των υπερπτήσεων
- Σεβασμός – σε γενικές γραμμές- του μορατόριουμ ασκήσεων στο Αιγαίο κατά την τουριστική περίοδο
- Απέσυρε ρωσικής (σοβιετικής) τεχνολογίας πυραυλικά συστήματα από τα νησιά
- Απέσυρε από τα νησιά ρωσικά άρματα κρίσιμα για την αντιαεροπορική άμυνα χωρίς να τα αντικαταστήσει μέχρι τώρα με νέα
- Έκλεισε δύο κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων σε Ρόδο και Κω
- Έκλεισε το στρατόπεδο που φιλοξενούσε εδώ και δεκαετίες Κούρδους πρόσφυγες στο Λαύριο
Επάνω σ’ αυτή τη βάση από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν αναμένεται να προκύψει η προώθηση της διαδικασίας με την προβολή της συνεργασίας των δύο χωρών σε επί μέρους ζητήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την ενίσχυση των ελληνοτουρκικών οικονομικών σχέσεων.
Σ αυτό το πλαίσιο στο τέλος του Φθινοπώρου θα πραγματοποιηθεί και η κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη όπου αναμένεται η υπογραφή δεκάδων συμφωνιών συνεργασίας και η επικοινωνιακή προβολή του κλίματος (προσέγγισης) που ενδεχομένως θα πυροδοτήσει τον πολιτικό διάλογο (των επιτροπών) για τα μείζονα ανοιχτά ζητήματα που για την Ελλάδα επισήμως είναι ένα (η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας) και για την Τουρκία ένα ολόκληρο πακέτο διεκδικήσεων (γκρίζες ζώνες, νησιά αδιευκρίνιστης κυριαρχίας κλπ).
Πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πάντως, κρατούν μικρό καλάθι για την πρόοδο των συζητήσεων που έχουν να κάνουν με μια συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών για δύο λόγους: πρώτον γιατί τα ελληνοτουρκικά προβλήματα είναι ένα ακόμη χαρτί που κρατά το Ερντογάν στην αέναη διαπραγμάτευσή του με τους Αμερικανούς και δεύτερον, το πολιτικό κόστος της όποιας διευθέτησης κρίνεται ασύμφορο για τον Ελληνα πρωθυπουργό στην περίπτωση που επιλέξει να διεκδικήσει και Τρίτη θητεία…
Πηγή: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
0 Σχόλια
Tο kozanara.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.