Από Πράσινη σε Γκρι; Η ενεργειακά ανάπηρη Γερμανία επιστρέφει στα βασικά

Η απόφαση της Γερμανίας να αναζωογονήσει την εξόρυξη άνθρακα σε προηγουμένως περιορισμένες περιοχές υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης

Οι οικονομικές προοπτικές της Γερμανίας έχουν πάρει μια μάλλον ζοφερή τροπή. Ναι, ένας νέος άρρωστος είναι στην πόλη. Ο οικονομικός κινητήρας του έθνους εκτοξεύεται και το φάσμα της αποβιομηχάνισης διαφαίνεται δυσοίωνα. Εν μέσω αυτής της ύφεσης, το Βερολίνο προσπαθεί να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Εν μέσω της ένθερμης ώθησης της Δύσης για μια πράσινη ατζέντα, η Γερμανία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, επιστρέφοντας στις παραδοσιακές πηγές ενέργειας. Οι ανεμογεννήτριες αποσυναρμολογούνται συστηματικά, καθώς το γερμανικό ενεργειακό μεγαθήριο RWE πρωτοστατεί στην προσπάθεια αναβίωσης της εξόρυξης άνθρακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επτά αιολικά πάρκα πρόκειται να κατεδαφιστούν για να διευκολυνθεί η εξόρυξη επιπλέον 15 έως 20 εκατομμυρίων τόνων επιβλαβούς για το περιβάλλον «καφέ» άνθρακα. Ο καφές άνθρακας, γνωστός και ως λιγνίτης, είναι διαβόητος για τα επίπεδα ρύπανσης του.

Ξεκινά η αναζήτηση του λιγνίτη

Τόσο η RWE όσο και η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζουν πως αυτό το δραστικό βήμα είναι απαραίτητο για την αποτροπή μιας επικείμενης ενεργειακής κρίσης. Το φάντασμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ρίξει την σκιά του στην ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας, προκαλώντας την επέκταση των κοιτασμάτων άνθρακα Garzweiler για να γεφυρώσει τις ενεργειακές απαιτήσεις του έθνους.

Ο υπουργός Οικονομίας και Δράσης για το Κλίμα της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ υπερασπίζεται την επέκταση ως τη «σωστή απόφαση». Ενώ, σύμφωνα με την RWE, η επέκταση είναι απαραίτητη «λόγω της ενεργειακής κρίσης».

Είναι πράγματι εκπληκτικό και κάπως υποκριτικό να βλέπεις την RWE να συζητά μια ενεργειακή κρίση, λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη δέσμευσή της να καταργήσει πλήρως τον άνθρακα μέχρι το 2030, οκτώ χρόνια πριν από την προηγούμενη προθεσμία. Η επέκταση των κοιτασμάτων άνθρακα είναι αποτέλεσμα μιας πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ της RWE και της γερμανικής κυβέρνησης.

Αν και είναι δελεαστικό να δείξουμε με το δάχτυλο στο Βερολίνο, η πραγματικότητα είναι ότι οι στόχοι για το κλίμα επινοήθηκαν σε πιο σταθερές περιόδους. Σήμερα, η Γερμανία παλεύει με μια υπαρξιακή κρίση, καθισμένη στον γκρεμό της οικονομικής αναταραχής.

Αρκετά απαραίτητο για τη Γερμανία

Ως η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και η μεγαλύτερη της Ευρώπης, η τρέχουσα κρίση απειλεί να τερματίσει σχεδόν δύο δεκαετίες ευημερίας για τη Γερμανία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι η Γερμανία θα μείνει μόνη μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών χωρίς να έχει ανάπτυξη φέτος.

Η γερμανική οικονομία έχει αποκλίνει σημαντικά από τις ευημερούσες τάσεις της περασμένης δεκαετίας. Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ της μόλις προϋπολογίστηκε, σημειώνοντας απλώς αύξηση 0,1%, μετά από μια ύφεση νωρίτερα μέσα στο έτος, και δεν έχει δει ουσιαστική ανάκαμψη από το Σεπτέμβριο του 2022.

Ο κύριος ένοχος πίσω από αυτή την οικονομική ατυχία είναι η ενεργειακή κρίση, που έπληξε ιδιαίτερα τη Γερμανία. Ως αποτέλεσμα, οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν διπλές προκλήσεις υψηλού πληθωρισμού και οικονομικής στασιμότητας, που οδηγούν στο τρομακτικό φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού.

Η έλλειψη ενέργειας έχει επηρεάσει σημαντικά την οικονομική παραγωγή της Γερμανίας, μειώνοντας την κατάστασή της ως οικονομική δύναμη.

Σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσει τη θέση της, η Γερμανία επέβαλε κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια και τερμάτισε σημαντικά έργα όπως το Nord Stream 2, με στόχο να δώσει στη Ρωσία ένα μάθημα. Ωστόσο, αυτό το μάθημα έχει αποδειχτεί ένα πικρό χάπι για να το καταπιεί το Βερολίνο.

Προηγούμενες προσπάθειες απέτυχαν

Ωστόσο, δεν είναι πως το Βερολίνο δεν έκανε τίποτα για να σωθεί. Η Γερμανία έκανε προσπάθειες για να εξασφαλίσει το ενεργειακό της μέλλον με τη σύναψη νέων συμφωνιών με αφρικανικά έθνη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, φαίνεται ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και το πετρέλαιο, αν και βοηθούν, δεν επαρκούν για να προστατεύσουν τη Γερμανία από τα ενεργειακά δεινά της.

Παρά τις προσπάθειές του να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας, η εξάρτηση του έθνους από την παραδοσιακή ενέργεια, π.χ. στον άνθρακα, και οι επιπτώσεις της πολιτικής κυρώσεων το άφησαν να αντιμετωπίζει μια βαθιά ενεργειακή κρίση και τις οικονομικές επιπτώσεις της.

Την τελευταία δεκαετία, η Γερμανία έχει διεκδικήσει τον τίτλο του μεγαλύτερου παραγωγού λιγνίτη στον κόσμο και αυτή η βιομηχανία έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι τόσο στο τοπίο της χώρας όσο και στις ζωές των κοινοτήτων της για γενιές. Ενώ, χρησιμοποίησε επίσης ρωσικές εισαγωγές άνθρακα για να διατηρήσει αναμμένους όλους τους κυλίνδρους της οικονομικής μηχανής της.

Η οικονομία της Γερμανίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον καφέ άνθρακα, ιδιαίτερα στον λιγνίτη, για πολλούς λόγους. Ο καφές άνθρακας, ιδιαίτερα ο λιγνίτης, αποτελεί περίπου το 22% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, κυρίως μέσω λιγνιτικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που είναι διάσπαρτοι σε όλη τη Γερμανία.

Αυτή η εξάρτηση όχι μόνο διατηρεί πολλές θέσεις εργασίας στην εξόρυξη, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και συναφείς τομείς, αλλά ενισχύει επίσης την ενεργειακή ασφάλεια μειώνοντας την ανάγκη για εισαγωγές.

Καθώς η οικονομία κλιμακώνεται φτάνοντας στο χείλος του γκρεμού, η Γερμανία, που κάποτε θεωρούνταν η επιτομή της οικονομικής σταθερότητας, επιστρέφει στο λιγνίτη για να σωθεί. Με αυτό, συμπαρατάσσεται με το Ηνωμένο Βασίλειο, τον αρχικό «άρρωστο άνθρωπο της Ευρώπης», σε έναν αγώνα αγώνα για να δουν ποιος μπορεί να προκαλέσει τον μεγαλύτερο όλεθρο στις οικονομίες τους.

Ο λιγνίτης, το ίδιο το ορυκτό καύσιμο που η Γερμανία υποσχέθηκε να αφήσει πίσω του, έχει γίνει ο απρόθυμος σωτήρας των εθνών που αντιμετωπίζουν οικονομική αναταραχή. Η ειρωνεία είναι απτή και η απόγνωση είναι πολύ αληθινή. Εν μέσω της οικονομικής αναταραχής, η ανάπηρη Γερμανία επιστρέφει τώρα στα βασικά.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια