Η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική ζητούν αλλαγές στη σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

RIA Novosti / Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας
Freepen.gr - Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής τόνισαν την ανάγκη μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση των υπουργών των τριών χωρών στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι τρεις χώρες συμμετέχουν στο φόρουμ διαλόγου IBSA (Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική), που δημιουργήθηκε το 2003 για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ αυτών των κρατών.

"Οι Υπουργοί τόνισαν ότι ενώ η συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών παραμένει ένα κρίσιμο διεθνές εγχείρημα, η προώθηση της μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να παραμείνει επείγουσα και κορυφαία προτεραιότητα. Οι Υπουργοί εξέφρασαν απογοήτευση για την παράλυση που παρατηρήθηκε στις διακυβερνητικές διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι οποίες στερούνται διαφάνειας.

«Οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν για την επέκταση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ώστε να συμπεριλάβει την εκπροσώπηση των αναπτυσσόμενων χωρών της Αφρικής , της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής τόσο σε μόνιμες όσο και σε μη μόνιμες κατηγορίες, προκειμένου να επιτευχθεί ένα μεταρρυθμισμένο, αντιπροσωπευτικό, δίκαιο, ανταποκρινόμενο και αποτελεσματικό Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα αντανακλά τη σύγχρονη παγκόσμια πραγματικότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι διαπραγματευτές υποστήριξαν «τη νόμιμη επιθυμία των αφρικανικών χωρών να έχουν μόνιμη παρουσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και υποστήριξαν την επιθυμία της Βραζιλίας και της Ινδίας να λάβουν μόνιμες θέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια