Η πιο πρόσφατη κίνηση α λα Νάντια Κομανέτσι του Μπάιντεν στην Ουκρανία

Για έναν σκληροτράχηλο, λογικό ηλικιωμένο, ο Μπάιντεν κάνει το πολιτικό ισοδύναμο μιας άσκησης γυμναστικής στο πάτωμα. Αποδεικνύεται εξαιρετικά ευέλικτος στις κόκκινες γραμμές πολιτικής, κάνοντας μια στροφή 180 μοιρών για το ATACMS και διορίζοντας ένα Γενικό Επιθεωρητή για να επαληθεύσει ότι η Ουκρανία δεν πουλά τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στη μαύρη αγορά.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω για όσα έλεγε η ομάδα Μπάιντεν πριν από μερικούς μήνες. Πρώτον, ATACMS. Αυτό είναι από το Δεκέμβριο του 2022:

Ανταποκρινόμενος στα αιτήματα της Ουκρανίας κατά την επίσκεψη του Ζελένσκι, ο Τζο Μπάιντεν ήταν πιο σαφής από ποτέ στην άρνησή του να στείλει ATACMS στο Κίεβο, που θα μπορούσαν να χτυπήσουν στόχους εντός της Ρωσίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε πως κινδυνεύει να αποξενώσει τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ. «Δεν θέλουν να πάνε σε πόλεμο με τη Ρωσία», είπε.

«Με τα ATACMS, η κλιμάκωση είναι το κύριο μέλημα», είπε ο Joshi. «Θα μπορούσαν να επιτεθούν αρκετά βαθιά μέσα στη Ρωσία, και αν οι Ουκρανοί τους χρησιμοποιούσαν για να το κάνουν, αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να προκαλέσει ρήξη στο ΝΑΤΟ σχετικά με το πώς να απαντήσουν. Υπάρχει μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της νότιας Ευρώπης, που είναι επιφυλακτικές για την κλιμάκωση».

Η στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ στο Πεντάγωνο ήταν πολύ ενάντια σε αυτό το Σεπτέμβριο του 2022, σύμφωνα με το NBC News:

Η κυβέρνηση Μπάιντεν απέκρουσε το αίτημα της Ουκρανίας να παράσχει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, καθώς φοβάται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει επικίνδυνη απάντηση από τη Ρωσία, με ανώτερους αξιωματούχους του Πενταγώνου να αντιτίθενται στην ιδέα, σύμφωνα με δύο στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Η ανατροπή του Μπάιντεν στο ATACMS είναι ένα άλλο ορατό σημάδι της αυξανόμενης απόγνωσης στην κυβέρνησή του να βρει κάποιον τρόπο να ενισχύσει τον παραπαίοντα στρατό της Ουκρανίας. Ο Μπάιντεν είναι διατεθειμένος να διακινδυνεύσει να πολεμήσει με τη Ρωσία για να αποσιωπήσει τους επικριτές του Κογκρέσου πως δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει την Ουκρανία να αποτρέψει τους Ρώσους. Αυτό είναι και ηλίθιο και επικίνδυνο.

Σήμερα μάθαμε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ του Μπάιντεν διόρισε Γενικό Επιθεωρητή για την Ουκρανία. Η ανατροπή του διορισμού Γενικού Επιθεωρητή για τις στρατιωτικές πωλήσεις στην Ουκρανία είναι καθαρή πολιτική. Αυτή είναι μια απότομη απόκλιση από τη θέση Μπάιντεν μόλις λίγους μήνες πριν:

Ο Λευκός Οίκος είπε τη Δευτέρα στους νομοθέτες ότι αντιτίθεται σε διάταξη στο ετήσιο νομοσχέδιο για την αμυντική πολιτική της Βουλής που θα δημιουργήσει ειδικό γενικό επιθεωρητή για τη βοήθεια στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Ειδικό Γενικό Επιθεωρητή για την Ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν.

Φαίνεται πως ο Μπάιντεν υπέκυψε σε αυτό το ζήτημα για να αγοράσει υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους για μια συμφωνία που θα κρατούσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ανοιχτή και τη δυνατότητα να συντάσσει επιταγές. Οι Ρεπουμπλικάνοι πίεζαν για αυτό για περισσότερο από ένα χρόνο και, μέχρι τώρα, είχαν απορριφθεί επανειλημμένα από τον Μπάιντεν. Νομίζω ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν συνειδητοποίησε τελικά πως έπρεπε να υποχωρήσει σε αυτό το θέμα ή να κινδυνεύσει να χάσει την στήριξη για οποιαδήποτε πρόσθετη χρηματοδότηση. Αυτή είναι η τυπική πολιτική της Ουάσιγκτον, DC — κάντε μια συμβολική χειρονομία ώστε οι Ρεπουμπλικάνοι να έχουν μια κούφια νίκη που δεν θα αλλάξει τίποτα στο έδαφος στην Ουκρανία βραχυπρόθεσμα. Το ακόμη αναπάντητο ερώτημα είναι εάν αυτή η κίνηση θα αρκεί για να κατευνάσει τα μέλη του Freedom Caucus, τα οποία απειλούν να τορπιλίσουν οποιαδήποτε συμφωνία για να παραμείνει ανοιχτή η κυβέρνηση μετά τις 30 Σεπτεμβρίου.

Με αυτές τις κινήσεις, η κυβέρνηση Μπάιντεν στέλνει ένα έντονο μήνυμα στη Ρωσία — θα διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία μπορεί να παραμείνει στον πόλεμο και πως είναι πρόθυμη να διακινδυνεύσει να πολεμήσει μαζί σας. Η αποστολή ATACMS αλλάζει το παιχνίδι, αλλά δεν ενισχύει τις πιθανότητες της Ουκρανίας να κερδίσει τους Ρώσους. Είναι ένα «game changer» γιατί αυξάνει τον κίνδυνο η Ρωσία να αισθανθεί υποχρεωμένη να αρχίσει να χτυπά στόχους του ΝΑΤΟ που, μέχρι τώρα, έχει αφήσει ήσυχους. Μια πολύ επικίνδυνη στιγμή.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια