Πόλεμος των οικονομικών διαδρόμων: το τέχνασμα Ινδίας-Μέση Ανατολής-Ευρώπης

Ο μεταφορικός διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης μπορεί να είναι η συζήτηση της πόλης, αλλά πιθανότατα θα ακολουθήσει τον δρόμο των τριών τελευταίων έργων συνδεσιμότητας Ασίας-Ευρώπης που διαφημίζονται από τη Δύση - στον κάδο των σκουπιδιών. Να γιατί.


Ο Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) είναι μια μαζική δημόσια διπλωματία που ξεκίνησε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί, με ένα μνημόνιο κατανόησης που υπογράφηκε στις 9 Σεπτεμβρίου.

Pepe Escobar - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr
 
Οι παίκτες περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, την Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την ΕΕ, με ειδικό ρόλο για τις τρεις κορυφαίες δυνάμεις της τελευταίας, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία. Είναι ένα πολυτροπικό σιδηροδρομικό έργο, σε συνδυασμό με μεταφορτώσεις και με βοηθητικούς ψηφιακούς δρόμους και ηλεκτρικούς δρόμους που εκτείνονται στην Ιορδανία και το Ισραήλ.

Αν αυτό κινείται και μιλάει σαν την πολύ καθυστερημένη απάντηση της συλλογικής Δύσης στην Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας (BRI), που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια και γιορτάζει ένα Belt and Road Forum στο Πεκίνο τον επόμενο μήνα, αυτό είναι επειδή έτσι συμβαίνει. Και ναι, είναι, πάνω απ' όλα, ένα ακόμη αμερικανικό σχέδιο παράκαμψης της Κίνας, το οποίο πρέπει να θεωρηθεί για χοντροκομμένους εκλογικούς σκοπούς ως μια πενιχρή «επιτυχία» της εξωτερικής πολιτικής.

Κανείς από την Παγκόσμια Πλειοψηφία δεν θυμάται ότι οι Αμερικανοί είχαν το δικό τους σχέδιο για το Silk Road το 2010. Η ιδέα προήλθε από τον Κερτ Κάμπελ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πουλήθηκε από την τότε Υπουργό Χίλαρι Κλίντον ως ιδέα της. Η ιστορία είναι αδυσώπητη, δεν έγινε τίποτα.

Και κανένας από την Παγκόσμια Πλειοψηφία δε θυμάται το σχέδιο του Νέου Δρόμου του Μεταξιού που διατέθηκε από την Πολωνία, την Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία στις αρχές της δεκαετίας του 2010, με τέσσερις ενοχλητικές μεταφορτώσεις στη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία. Η ιστορία είναι αδυσώπητη, και αυτό έμεινε χαμένο.

Στην πραγματικότητα, πολύ λίγοι από την Παγκόσμια Πλειοψηφία θυμούνται το παγκόσμιο σχέδιο Build Back Back Better World (BBBW, ή B3W) ύψους 40 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που κυκλοφόρησε με μεγάλο θαυμασμό μόλις πριν από δύο καλοκαίρια, με επίκεντρο «το κλίμα, την υγεία και την ασφάλεια της υγείας, την ψηφιακή τεχνολογία και ισότητα των φύλων".

Ένα χρόνο αργότερα, σε μια συνάντηση της G7, η B3W είχε ήδη συρρικνωθεί σε ένα έργο υποδομής και επενδύσεων 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Φυσικά, δεν χτίστηκε τίποτα. Η ιστορία είναι πραγματικά αδυσώπητη, δεν έγινε τίποτα.

Την ίδια τύχη περιμένει και το IMEC, για μια σειρά από πολύ συγκεκριμένους λόγους.
Χάρτης του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC)

Περιστροφή σε ένα μαύρο κενό

Ολόκληρο το σκεπτικό του IMEC βασίζεται σε αυτό που ο συγγραφέας και πρώην Πρέσβης MK Bhadrakumar περιέγραψε γευστικά ως «επινόηση των Συμφωνιών του Αβραάμ με το ξόρκι ενός σαουδαραβο-ισραηλινού ταγκό».

Αυτό το ταγκό είναι νεκρό κατά την άφιξη, ακόμη και το φάντασμα του Piazzolla δεν μπορεί να το αναβιώσει. Για αρχή, ένας από τους αρχηγούς - ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν - κατέστησε σαφές πως οι προτεραιότητες του Ριάντ είναι μια νέα, δυναμική σχέση με τη μεσολάβηση της Κίνας με το Ιράν), με την Τουρκία και τη Συρία μετά την επιστροφή της στον Αραβικό Σύνδεσμο.

Επιπλέον, τόσο το Ριάντ όσο και ο εταίρος του στον IMEC, τα Εμιράτα μοιράζονται τεράστια εμπορικά, εμπορικά και ενεργειακά συμφέροντα με την Κίνα, επομένως δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα για να αναστατώσουν το Πεκίνο.

Στην ονομαστική αξία, ο IMEC προτείνει μια κοινή προσπάθεια από τα κράτη G7 και BRICS 11. Αυτή είναι η δυτική μέθοδος για να παρασύρει στην ατζέντα της την αιώνια αντισταθμιστική Ινδία υπό τον Μόντι και τη συμμαχική με τις ΗΠΑ Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η πραγματική του πρόθεση, ωστόσο, δεν είναι μόνο να υπονομεύσει το BRI, αλλά και τον Διεθνή Διάδρομο Μεταφορών Βορρά-Νότου (INTSC), στον οποίο η Ινδία είναι σημαντικός παίκτης μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν.

Το παιχνίδι είναι αρκετά χονδροειδές και πραγματικά πολύ προφανές: ένας διάδρομος μεταφοράς που σχεδιάστηκε για να παρακάμψει τους τρεις κορυφαίους φορείς της πραγματικής ολοκλήρωσης της Ευρασίας -και των μελών των BRICS την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν- κρατώντας ένα δελεαστικό καρότο Divide and Rule που υπόσχεται πράγματα που δεν μπορούν να συμβούν.

Η αμερικανική νεοφιλελεύθερη εμμονή σε αυτό το στάδιο του Νέου Μεγάλου Παιχνιδιού αφορά, όπως πάντα, το Ισραήλ. Στόχος τους είναι να καταστήσουν βιώσιμο το λιμάνι της Χάιφα και να το μετατρέψουν σε βασικό συγκοινωνιακό κόμβο μεταξύ Δυτικής Ασίας και Ευρώπης. Όλα τα άλλα υποτάσσονται σε αυτήν την ισραηλινή επιταγή.

Ο IMEC, κατ' αρχήν, θα διέλθει από τη Δυτική Ασία για να συνδέσει την Ινδία με την Ανατολική και Δυτική Ευρώπη – πουλώντας τη μυθοπλασία ότι η Ινδία είναι μια παγκόσμια κεντρική πολιτεία και μια σύγκλιση πολιτισμών.

Ανοησίες. Ενώ το μεγάλο όνειρο της Ινδίας είναι να γίνει ένα κράτος-πύργος, η καλύτερη επιλογή της θα ήταν μέσω του ήδη ανερχόμενου και λειτουργικού INTSC, το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει αγορές στο Νέο Δελχί από την Κεντρική Ασία έως τον Καύκασο. Διαφορετικά, ως κράτος Global Pivot, η Ρωσία είναι πολύ πιο μπροστά από την Ινδία διπλωματικά και η Κίνα είναι πολύ μπροστά στο εμπόριο και τη συνδεσιμότητα.

Οι συγκρίσεις μεταξύ του IMEC και του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν (CPEC) είναι μάταιες. Ο IMEC είναι ένα αστείο σε σύγκριση με αυτό το εμβληματικό έργο του BRI: το σχέδιο 57,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή ενός σιδηροδρόμου μήκους άνω των 3.000 χιλιομέτρων που θα συνδέει το Kashgar στο Xinjiang με το Gwadar στην Αραβική Θάλασσα, το οποίο θα συνδέεται με άλλους χερσαίους διαδρόμους BRI που κατευθύνονται προς το Ιράν και την Τουρκία.

Αυτό είναι θέμα εθνικής ασφάλειας για την Κίνα. Επομένως, μπορούν να στοιχηματιστούν ότι η ηγεσία στο Πεκίνο θα έχει κάποιες διακριτικές και σοβαρές συνομιλίες με τους σημερινούς πέμπτους στύλους στην εξουσία στο Ισλαμαμπάντ, πριν ή κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Belt and Road, για να τους υπενθυμίσει τα σχετικά γεωστρατηγικά, γεωοικονομικά και επενδυτικά γεγονότα.

Λοιπόν, τι απομένει για το ινδικό εμπόριο σε όλα αυτά; Όχι πολλά. Χρησιμοποιούν ήδη τη Διώρυγα του Σουέζ, μια άμεση, δοκιμασμένη διαδρομή. Δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για να αρχίσετε καν να σκέφτεστε ότι θα κολλήσετε σε μαύρα κενά στις τεράστιες εκτάσεις της ερήμου που περιβάλλουν τον Περσικό Κόλπο.

Ένα κραυγαλέο πρόβλημα, για παράδειγμα, είναι ότι σχεδόν 1.100 χλμ. σιδηροδρομικών γραμμών «λείπουν» από τον σιδηρόδρομο από τη Φουτζάιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέχρι τη Χάιφα, 745 χλμ. «λείπουν» από το Τζεμπέλ Αλί στο Ντουμπάι μέχρι τη Χάιφα και 630 χλμ. «λείπουν» από τον σιδηρόδρομο από το Άμπου Ντάμπι στη Χάιφα.

Όταν αθροιστούν όλοι οι κρίκοι που λείπουν, απομένουν να κατασκευαστούν περισσότερα από 3.000 χλμ. σιδηροδρόμου. Οι Κινέζοι, φυσικά, μπορούν να το κάνουν αυτό για πρωινό και με μια δεκάρα, αλλά δεν είναι μέρος αυτού του παιχνιδιού. Και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η συμμορία του IMEC σχεδιάζει να τους προσκαλέσει.

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Σιούνικ

Στο War of Transportation Corridors που σχεδιάστηκε λεπτομερώς για το The Cradle τον Ιούνιο του 2022, γίνεται σαφές πως οι προθέσεις σπάνια ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αυτά τα μεγάλα έργα έχουν να κάνουν με την εφοδιαστική και την επιμελητεία - φυσικά, συνυφασμένα με τους άλλους τρεις βασικούς πυλώνες: ενέργεια και ενεργειακούς πόρους, εργασία και μεταποίηση και κανόνες αγοράς - εμπορίου.

Ας εξετάσουμε ένα παράδειγμα της Κεντρικής Ασίας. Η Ρωσία και τρία «στανάκια» της Κεντρικής Ασίας – το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν – εγκαινιάζουν έναν πολυτροπικό νότιο διάδρομο μεταφορών που θα παρακάμπτει το Καζακστάν.

Γιατί; Άλλωστε, το Καζακστάν, μαζί με τη Ρωσία, είναι βασικό μέλος τόσο της Οικονομικής Ένωσης Ευρασίας (EAEU) όσο και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

Ο λόγος είναι γιατί αυτός ο νέος διάδρομος λύνει δύο βασικά προβλήματα για τη Ρωσία που προέκυψαν με την υστερία των κυρώσεων της Δύσης. Παρακάμπτει τα σύνορα του Καζακστάν, όπου ό,τι πηγαίνει στη Ρωσία εξετάζεται εξονυχιστικά με απίστευτες λεπτομέρειες. Και ένα σημαντικό μέρος του φορτίου μπορεί τώρα να μεταφερθεί στο ρωσικό λιμάνι του Αστραχάν στην Κασπία.

Έτσι, η Αστάνα, η οποία υπό την πίεση της Δύσης έπαιξε ένα επικίνδυνο παιχνίδι αντιστάθμισης κινδύνου για τη Ρωσία, μπορεί να καταλήξει να χάσει το καθεστώς ενός πλήρους κόμβου μεταφορών στην Κεντρική Ασία και την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας. Το Καζακστάν είναι επίσης μέρος του BRI. οι Κινέζοι ενδιαφέρονται ήδη πολύ για τις δυνατότητες αυτού του νέου διαδρόμου.

Στον Καύκασο, η ιστορία είναι ακόμη πιο περίπλοκη, και για άλλη μια φορά, έχει να κάνει με το Divide and Rule.

Πριν από δύο μήνες, η Ρωσία, το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύτηκαν να κατασκευάσουν έναν ενιαίο σιδηρόδρομο από το Ιράν και τα λιμάνια του στον Περσικό Κόλπο μέσω του Αζερμπαϊτζάν, που θα συνδέεται με το σιδηροδρομικό σύστημα Ρωσίας-Ανατολικής Ευρώπης.

Πρόκειται για ένα σιδηροδρομικό έργο στην κλίμακα του Υπερσιβηρικού – για τη σύνδεση της Ανατολικής Ευρώπης με την Ανατολική Αφρική και τη Νότια Ασία, παρακάμπτοντας τη Διώρυγα του Σουέζ και τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Το INSTC για τα στεροειδή, στην πραγματικότητα.

Μαντέψτε τι έγινε μετά; Μια πρόκληση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ , με τη θανατηφόρα δυνατότητα να εμπλέκονται όχι μόνο η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλλά και το Ιράν και η Τουρκία.

Η Τεχεράνη ήταν κρυστάλλινη στις κόκκινες γραμμές της: δεν θα επιτρέψει ποτέ την ήττα της Αρμενίας, με άμεση συμμετοχή της Τουρκιάς, η οποία υποστηρίζει πλήρως το Αζερμπαϊτζάν.

Στο εμπρηστικό μείγμα προστίθενται οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ στην Αρμενία –η οποία τυγχάνει να είναι μέλος του CSTO υπό την ηγεσία της Ρωσίας– που προορίζονται για δημόσια κατανάλωση, ως ένα από αυτά τα φαινομενικά αθώα προγράμματα «συνεργασίας» του ΝΑΤΟ.

Όλα αυτά περιγράφουν μια υποπλοκή του IMEC που είναι βέβαιο ότι θα υπονομεύσει τον INTSC. Τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν έχουν πλήρη επίγνωση των ενδημικών αδυναμιών του πρώτου: πολιτικά προβλήματα μεταξύ πολλών συμμετεχόντων, εκείνοι οι «κρίκοι που λείπουν» της τροχιάς και όλες οι σημαντικές υποδομές που πρέπει να κατασκευαστούν ακόμη.

Ο Τούρκος Σουλτάνος ​​Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον διάδρομο Zangezur στο Σιουνίκ, τη νότια αρμενική επαρχία, που προβλεπόταν από την ανακωχή του 2020, συνδέοντας το Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία μέσω του αζερικού θύλακα Nakhitchevan - που θα διασχίζει το αρμενικό έδαφος .

Το Μπακού όντως απείλησε να επιτεθεί στη νότια Αρμενία εάν ο διάδρομος του Zangezur δεν διευκολυνθεί από το Ερεβάν. Η Syunik λοιπόν είναι η επόμενη μεγάλη ανεπίλυτη συμφωνία σε αυτόν τον γρίφο. Η Τεχεράνη, πρέπει να σημειωθεί, δεν θα σταματήσει να εμποδίζει έναν διάδρομο Τουρκίας-Ισραήλ-ΝΑΤΟ που αποκόπτει το Ιράν από την Αρμενία, τη Γεωργία, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Ρωσία. Αυτή θα ήταν η πραγματικότητα εάν αυτός ο ΝΑΤΟϊκός συνασπισμός κατακτήσει το Σιούνικ.

Σήμερα, ο Ερντογάν και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ συναντώνται στον θύλακα του Ναχτσιβάν μεταξύ της Τουρκίας, της Αρμενίας και του Ιράν για να ξεκινήσουν έναν αγωγό φυσικού αερίου και να ανοίξουν ένα στρατιωτικό συγκρότημα παραγωγής.

Ο Σουλτάνος ​​γνωρίζει ότι το Zangezur μπορεί τελικά να επιτρέψει στην Τουρκία να συνδεθεί με την Κίνα μέσω ενός διαδρόμου που θα διέρχεται από τον τουρκικό κόσμο, στο Αζερμπαϊτζάν και την Κασπία. Αυτό θα επέτρεπε επίσης στη συλλογική Δύση να πάει ακόμη πιο τολμηρή στο Divide and Rule εναντίον της Ρωσίας και του Ιράν.

Είναι ο IMEC άλλη μια τραβηγμένη γουέστερν φαντασίωση; Μια φορά πάντως το μέρος που πρέπει να παρακολουθήσετε είναι το Syunik.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια