Πυρηνικά της Σαουδικής Αραβίας: Επιθυμία για ενέργεια, όπλα ή απλώς μόχλευση;

Η επιδίωξη του Ριάντ για μη στρατιωτική πυρηνική ενέργεια θεωρείται γρήγορα ως μια γεωπολιτική στρατηγική για να επηρεάσει τις ΗΠΑ, να ασκήσει μόχλευση στο Ιράν και το Ισραήλ και να διερευνήσει πιθανές συνεργασίες με τη Ρωσία και την Κίνα.

Η επιδίωξη της Σαουδικής Αραβίας για ένα μη στρατιωτικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας πήρε πρόσφατα μια αμφιλεγόμενη τροπή, τροφοδοτούμενη από εναλλακτικές προσφορές από τη Ρωσία και την Κίνα για την ανάπτυξη των πυρηνικών εγκαταστάσεων του κράτους του Περσικού Κόλπου. 

Stasa Salacanin - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Νωρίτερα φέτος, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman επέστησε την παγκόσμια προσοχή στις πυρηνικές προθέσεις της χώρας του ανακοινώνοντας πως το Ριάντ σκοπεύει να εμπλουτίσει εγχώριας προέλευσης ουράνιο για να ενισχύσει τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται να είναι μια καθαρά ενεργειακή προσπάθεια επιφανειακά, θεωρείται όλο και περισσότερο ως ένας γεωπολιτικός ελιγμός από το βασίλειο για να εξαγάγει ένα σύμφωνο αμυντικής ασφάλειας από την Ουάσιγκτον σε αντάλλαγμα για την εξομάλυνση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ.

Έχοντας επίγνωση της αυξημένης μόχλευσης που αποκτά από τους βελτιωμένους δεσμούς με τους Ρώσους και τους Κινέζους, το Ριάντ χρησιμοποιεί τη δυναμική για να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη, αναζητώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσβαση στην πιο προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης μιας στρατιωτικής συμμαχίας με την Ουάσιγκτον και την έγκριση των ΗΠΑ για τον εμπλουτισμό ουρανίου για μη στρατιωτικούς σκοπούς.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί ήταν ανένδοτοι στην επιβολή περιορισμών στις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου του βασιλείου, σε μεγάλο βαθμό λόγω των βαθιών ισραηλινών επιφυλάξεων σχετικά με τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ριάντ.

Πυρηνικές φιλοδοξίες, γεωπολιτικές ανησυχίες

Μέχρι στιγμής, η Σαουδική Αραβία έχει ευνοήσει την πυρηνική συνεργασία με τις ΗΠΑ έναντι των προσφορών από άλλες χώρες - αυτό, παρά τους αυστηρότερους όρους των ΗΠΑ και τις μυριάδες διαφωνίες με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Αν και η Ουάσιγκτον δεν έχει αντιταχθεί στην ανάπτυξη πυρηνικών προγραμμάτων για μη στρατιωτικούς σκοπούς στη Δυτική Ασία, έχει εισαγάγει ένα ειδικό πρωτόκολλο που εγγυάται τη συνεργασία των ΗΠΑ μόνο εάν οι χώρες παραιτηθούν από τον εμπλουτισμό ουρανίου ή την επανεπεξεργασία πλουτωνίου και καυσίμων.

Η στάση του Ριάντ, που αμφισβητεί αυτόν τον «χρυσό κανόνα μη διάδοσης» που ορίστηκε από τις ΗΠΑ και υιοθετήθηκε από τη γείτονά τους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει εκτεταμένες επιπτώσεις για τα έθνη που επιδιώκουν την ανεξαρτησία της πυρηνικής ενέργειας. Ενώ Σαουδάραβες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι επιδιώξεις τους για εμπλουτισμό ουρανίου αποτελούν απάντηση σε μια πιθανή ιρανική απειλή, η προοπτική του γηγενούς εμπλουτισμού της Σαουδικής Αραβίας έχει εντείνει τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον και έχει θέσει σε κίνδυνο μια συμφωνία εξομάλυνσης με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Δρ. Paul Dorfman, Πρόεδρο της Nuclear Consulting Group και Visiting Fellow στη Μονάδα Επιστημονικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Sussex, η πυρηνική ενέργεια είναι ένα ακόμη πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα στη Δυτική Ασία από οπουδήποτε αλλού, επειδή τα κράτη του Περσικού Κόλπου ανησυχούν πως οι γείτονες μπορεί να χρησιμοποιήσουν το πολιτικά πυρηνικά προγράμματα για στρατιωτικούς σκοπούς. Λέει στο Cradle:

«Και έχουν ένα νόημα. Εκτός εάν οι τεχνολογίες εμπλουτισμού και επανεπεξεργασίας ουρανίου ρυθμίζονται αυστηρά κατά της εκτροπής πολιτικών υλικών για στρατιωτικούς σκοπούς, το γεγονός είναι ότι οι νέοι πυρηνικοί σταθμοί παρέχουν την κάλυψη για την ανάπτυξη και την κατασκευή πυρηνικών όπλων».

Ο Δρ Ντόρφμαν προσθέτει περαιτέρω:

«Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές σε πολλές περιπτώσεις πως υπάρχει ένας άλλος λόγος για το ενδιαφέρον τους για την τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας που δεν καταλήφθηκε από το βασιλικό διάταγμα για το πυρηνικό πρόγραμμα της Σαουδικής Αραβίας – η σχέση του πολιτικού προγράμματος με την παραγωγή πυρηνικών όπλων».

Όσον αφορά τον Noah Mayhew, Ανώτερο Ερευνητικό Συνεργάτη στο Κέντρο Αφοπλισμού και Μη Διάδοσης της Βιέννης, το πρωταρχικό ερώτημα που απασχολεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Σαουδικής Αραβίας είναι η συμφωνία διασφαλίσεων με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Ο Mayhew εξηγεί στο The Cradle ότι «η Σαουδική Αραβία έχει ένα ξεπερασμένο πλέον πρωτόκολλο σε αυτή τη συμφωνία που ονομάζεται Πρωτόκολλο Μικρών Ποσοτήτων, με σκοπό να διευκολύνει την προσπάθεια για την εφαρμογή διασφαλίσεων για κράτη με ελάχιστο έως καθόλου πυρηνικό υλικό». Σημειώνει ότι το 2005:

«Το Συμβούλιο των Διοικητών του ΔΟΑΕ διαπίστωσε ότι το παλιό μοντέλο για τα πρωτόκολλα μικρών ποσοτήτων ήταν πολύ εύκολο να πληροί τις προϋποθέσεις και ανέστειλε πάρα πολλές απαιτήσεις βάσει της συμφωνίας διασφαλίσεων, επομένως ενέκρινε ένα νέο μοντέλο. Η Σαουδική Αραβία δε θα πληροί τις προϋποθέσεις για το πρωτόκολλο μικρών ποσοτήτων της και δεν το έχει τροποποιήσει στο νέο πρότυπο κείμενο όπως πολλά άλλα κράτη».

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν ανακοίνωσε στη Γενική Διάσκεψη του ΔΟΑΕ πως το βασίλειο σκοπεύει να ακυρώσει το απαρχαιωμένο πρωτόκολλο μικρών ποσοτήτων και να στραφεί σε μια λεγόμενη Συνολική Συμφωνία Διασφαλίσεων (CSA), μια αλλαγή που απαιτεί ο ΔΟΑΕ για χρόνια.

Ωστόσο, οι Σαουδάραβες δεν έχουν καταστήσει σαφές εάν, εκτός από την τακτική CSA, το Ριάντ σχεδιάζει να εγγραφεί στο «Πρόσθετο Πρωτόκολλο του ΔΟΑΕ, το οποίο επιτρέπει πιο εκτεταμένους και παρεμβατικούς ελέγχους, όπως έκτακτες επιθεωρήσεις».

Εναλλακτικοί εταίροι: Κίνα και Ρωσία


Σε αυτή τη συγκυρία, η πιθανότητα η Σαουδική Αραβία να αποκτήσει τεχνολογία εμπλουτισμού ουρανίου από τις ΗΠΑ παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη. Ο Edwin Lyman, Διευθυντής Ασφάλειας Πυρηνικής Ενέργειας στην Ένωση Ανησυχούμενων Επιστημόνων, υποστηρίζει, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να είναι πρόθυμη να απορρίψει τις αντιρρήσεις για τον πλουτισμό της Σαουδικής Αραβίας ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας μεταξύ Ριάντ και Τελ Αβίβ.

Σήμερα, η διατήρηση των κανόνων μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων αποτελεί μια αυξανόμενη ανησυχία για τις πυρηνικές δυνάμεις, δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων όπως η συμφωνία AUKUS και η υποστήριξη για κύκλους πυρηνικών καυσίμων που παράγουν πλουτώνιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από βόμβες. Ο Lyman λέει στο The Cradle:

«Ανησυχούμε πολύ για αυτό καθώς συμφωνούμε με τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων που περιόρισαν τη διάδοση εθνικών τεχνολογιών εμπλουτισμού και επανεπεξεργασίας ουρανίου σε όλο τον κόσμο λόγω των πιθανών κινδύνων διάδοσης και ασφάλειας… είναι αρκετά προφανές ότι ο MbS [Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν] θέλει τον εμπλουτισμό όχι μόνο για να υποστηρίξει ένα πολιτικό πρόγραμμα, αλλά και για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει την εγκατάσταση για την κατασκευή πυρηνικών όπλων στο μέλλον ως, για παράδειγμα, αποτροπή για το Ιράν».

Υπάρχει επίσης σκεπτικισμός σχετικά με το εάν το Κογκρέσο των ΗΠΑ, όπου η Σαουδική Αραβία στερείται σημαντικής υποστήριξης, θα ενέκρινε τις προσπάθειες εμπλουτισμού της Σαουδικής Αραβίας ή τυχόν μέτρα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το «ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα» του Ισραήλ στην αμυντική τεχνολογία.

Αλλά το Ριάντ έχει επιλογές. Εάν οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία αποτύχουν να καταλήξουν σε συναίνεση, η τελευταία θα μπορούσε να στραφεί σε άλλους πιθανούς εταίρους, όπως η Κίνα και η Ρωσία, των οποίων η επιρροή στο βασίλειο έχει εκτοξευτεί τον περασμένο χρόνο.

Οι Σαουδάραβες θα έχουν δει τη φετινή ρωσική κατασκευή του πρώτου αντιδραστήρα πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας, η ολοκλήρωση του οποίου παρεμποδίστηκε μόνο από τις δυτικές κυρώσεις.

Ο ενεργειακός κολοσσός της Μόσχας Rosatom εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης, η China National Nuclear Corp (CNNC) έχει ήδη δείξει ενδιαφέρον για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην πλούσια σε πόρους ανατολική επαρχία της Σαουδικής Αραβίας.

Οι σχέσεις του Ριάντ με το Πεκίνο, ειδικότερα, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια: η Σαουδική Αραβία έχει γίνει εταίρος διαλόγου στον αποκλειστικό υπό την ηγεσία της Κίνας, 9μελή Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και, τον Αύγουστο, προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην πρώτη επέκταση των χωρών BRICS, επίσης στο πλαίσιο της κινεζικής και ρωσικής συμφωνίας.

Επιπλέον, το Πεκίνο πρόκειται να επωφεληθεί από την ιστορική Σύνοδο Κορυφής Κίνας-Αραβικών Κρατών που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2022 στο Ριάντ, με την υπογραφή επενδυτικών συμφωνιών αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των δύο χωρών.

Παρά τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) που παρέχει στους υπογράφοντες το δικαίωμα για ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας - συμπεριλαμβανομένου του εμπλουτισμού ουρανίου - ο Mayhew δε βλέπει τη συνεργασία με τη Ρωσία ή την Κίνα ως πύλη για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Υποστηρίζει πως ενώ το Πεκίνο και η Μόσχα μπορεί να επιμείνουν ή να μην επιμείνουν στην υιοθέτηση ενός πρόσθετου πρωτοκόλλου από τη Σαουδική Αραβία, καμία δε θα υποστήριζε την ένταξη ενός νέου μέλους στην ελίτ των κρατών με πυρηνικά όπλα.

Κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών της Δυτικής Ασίας

Οι επιπτώσεις του πυρηνικού προγράμματος του Ριάντ - ιδιαίτερα η πρόθεσή του να εμπλουτίσει ουράνιο - επεκτείνονται στους γείτονές του, κυρίως στο περιφερειακό πυρηνικό κράτος του Ισραήλ, και έχει τη δυνατότητα να θέσει σε κίνδυνο τις αδυσώπητες προσπάθειες εξομάλυνσης του Τελ Αβίβ με τη Σαουδική Αραβία.

Για το λόγο αυτό, ενώ ορισμένοι ισραηλινοί κύκλοι εκφράζουν έντονη διαφωνία και ανησυχίες για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Σαουδικής Αραβίας, το ίδιο το ισραηλινό πολιτικό κατεστημένο έχει παραμείνει σχετικά σιωπηλό στο θέμα.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Tzachi Hanegbi υποστηρίζει μάλιστα ότι το Ισραήλ μπορεί να μην αντιταχθεί σε μια συμφωνία που επιτρέπει στη Σαουδική Αραβία να εμπλουτίζει ουράνιο για ερευνητικούς σκοπούς. Αντίθετα, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Ισραήλ Κατς, αντιτίθεται δημόσια στο μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα της Σαουδικής Αραβίας ως μέρος των προσπαθειών των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις σχέσεις Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας.

Το Ιράν είναι μια άλλη γειτονική χώρα με σημαντικές ανησυχίες για το διευρυμένο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, ιδιαίτερα για τον εμπλουτισμό ουρανίου της. Ο Λίμαν αναμένει πως η Τεχεράνη θα ερμήνευε οποιαδήποτε κίνηση για να επιτρέψει τον εμπλουτισμό ουρανίου της Σαουδικής Αραβίας ως προκλητική και απειλητική.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει το Ιράν να επεκτείνει περαιτέρω τις δικές του πυρηνικές δυνατότητες και να αποθηκεύσει υλικά, καθιστώντας το όλο και πιο δύσκολο να αποκαταστήσει μια πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι συνεχιζόμενες δραστηριότητες εμπλουτισμού υψηλού επιπέδου του Ιράν προέρχονται από την απάντησή του στη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) - και τα επακόλουθα δυτικά εμπόδια για την αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας ορόσημο.

Ενώ η Σαουδική Αραβία, ως μέλος της πυρηνικής NPT, έχει το δικαίωμα να εμπλουτίζει ουράνιο υπό διασφαλίσεις, οι βαθιές διαφωνίες μεταξύ βασικών περιφερειακών παραγόντων ευνοούν τις συνθήκες για έναν αγώνα πυρηνικών εξοπλισμών στη Δυτική Ασία.

Η πυρηνική διπλωματία του Ριάντ

Ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν πως οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών, όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Νότια Κορέα ή η Γαλλία, θα πρέπει να εξαρτάται από την υιοθέτηση του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου από το βασίλειο. Ένα τέτοιο πρωτόκολλο θα αύξανε την ικανότητα του ΔΟΑΕ να ερευνά πυρηνικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες της Σαουδικής Αραβίας αυξάνοντας την εξουσία του πυρηνικού φύλακα.

Ωστόσο, οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις της Σαουδικής Αραβίας με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό της πρόγραμμα αναμένεται να δημιουργήσουν προκλήσεις: οι αμφιλεγόμενες και διφορούμενες δηλώσεις του Ριάντ για τις πυρηνικές του προθέσεις και η απουσία νομικού πλαισίου για το πυρηνικό πρόγραμμα της Σαουδικής Αραβίας εγείρουν ανησυχίες για την ασφάλεια και την ασφάλεια.

Η Δυτική Ασία παρατηρεί επί του παρόντος αλλαγές στα στρατιωτικά δόγματα προς πιο επιθετικές στρατηγικές. Οι παραδοσιακές πολιτικές απομόνωσης, απειλών, δολιοφθορών, κυρώσεων και εμπάργκο έχουν αποδειχθεί σχετικά αναποτελεσματικές στην επιβράδυνση της ανάπτυξης πυρηνικών δυνατοτήτων και των προγραμμάτων πυρηνικού εμπλουτισμού.

Ο Dorfman πιστεύει πως ίσως είναι καιρός να ενθαρρύνουμε μια λιγότερο καταναγκαστική προσέγγιση που προωθεί τη συνεργασία έναντι της αντιπαράθεσης:

«Όχι μόνο θα μπορούσε να δώσει χώρο ανάσα για μια εποικοδομητική προσέγγιση για να ξεφύγει από το τρέχον αδιέξοδο, αλλά αντιμετωπίζοντας τις θεμιτές ανησυχίες από όλες τις πλευρές, θα μπορούσε να ξεκινήσει μια κίνηση προς μια πιο σταθερή περιοχή του Κόλπου μέσω μεγαλύτερης αμοιβαίας κατανόησης, ενισχυμένης συνεργασίας και οικοδόμησης εμπιστοσύνης»

Ενώ οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ριάντ έχουν εγείρει ανησυχίες για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια, έχουν επίσης πυροδοτήσει ορισμένες σημαντικές πολιτικές και διπλωματικές αναμετρήσεις - και όχι μόνο μεταξύ των πυρηνικών αντιπάλων και εταίρων του.

Είναι το βασίλειο που μπορεί να έχει τη δυσκολότερη δουλειά από όλους στη διατήρηση μιας προσεκτικής πράξης εξισορρόπησης μεταξύ μεγάλων δυνάμεων που ανταγωνίζονται για επιρροή στη Δυτική Ασία.

Μεταξύ της διαχείρισης της παραδοσιακής συμμαχίας της με τις ΗΠΑ, της στροφής της προς τις ευρασιατικές δυνάμεις Ρωσία και Κίνα, των προσπαθειών για ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας με το Ιράν και του εξαιρετικά ευαίσθητου ζητήματος της ομαλοποίησης με το Ισραήλ, η διαρκώς πυρηνική κίνηση της Σαουδικής Αραβίας θα αποτελέσει αντικείμενο διεθνούς ελέγχου και μομφής. 

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια