Αποσιώπηση των σκανδάλων! Ο Ζελένσκι έδωσε εντολή στα ΜΜΕ να αποφύγουν την αναφορά σε θέματα διαφθοράς

«Αποφύγετε την αναφορά της διαφθοράς» νέο σημείωμα του Ζελένσκι στα Ουκρανικά Δίκτυα Ειδήσεων

Η Ουκρανία έχει παγιδευτεί εδώ και καιρό στη συστημική διαφθορά, που διαπερνά κάθε πτυχή της κυβέρνησης και της οικονομίας της. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, πολιτικοί και γραφειοκράτες έχουν εμπλακεί ευθαρσώς σε πρακτικές διαφθοράς, χειραγωγώντας αποφάσεις πολιτικής και υπεξαιρώντας δημόσιους πόρους. 

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το δικαστικό σώμα, επίσης, έχει υποκύψει στη δωροδοκία, με αποτέλεσμα μεροληπτικές δικαστικές αποφάσεις και σε κίνδυνο τη δικαιοσύνη. Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας, έχουν αντιμετωπίσει καταγγελίες για διαφθορά, επηρεάζοντας σοβαρά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της επιβολής του νόμου.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ουκρανίας, καθώς στρατιωτικοί αξιωματούχοι και νομοθέτες ενεπλάκησαν σε σχέδια υπεξαίρεσης. Μάζευαν με δόλο κεφάλαια από το κοινό με το πρόσχημα της αλληλεγγύης, για να διαφύγουν με τα χρήματα. Επιπλέον, όπλα που προορίζονταν για άμυνα κατά της Ρωσίας πωλήθηκαν στις μαύρες αγορές, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ευπάθεια της χώρας.

Η αποκάλυψη της εκτεταμένης διαφθοράς στην Ουκρανία υπέβαλε το έθνος σε έντονο δημόσιο έλεγχο. Αρχικά, οι δυτικές δυνάμεις, συνήθως υποστηρικτές της Ουκρανίας στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία, αγνόησαν τις αναφορές για διαφθορά. Ωστόσο, όταν η ουκρανική αντεπίθεση υποχώρησε, η διαφθορά απέκτησε εξέχουσα θέση στις δυτικές συζητήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ άρχισαν να αμφισβητούν τη βοήθειά τους στην Ουκρανία.

Ορισμένες χώρες, όπως η Ουγγαρία, έφτασαν στο σημείο να απαιτήσουν λεπτομερή απολογισμό της σημαντικής πολεμικής βοήθειας, η οποία πιθανότατα είχε πλησιάσει δισεκατομμύρια, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Μην αναφέρετε τη διαφθορά: Σίγαση μικροφώνων στην Ουκρανία

Και έτσι, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky εξέδωσε μια αμφιλεγόμενη οδηγία, δίνοντας εντολή στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης να απέχουν από την αναφορά σε θέματα διαφθοράς. Η κίνηση, που φέρεται να αποσκοπεί στην αποτροπή της αρνητικής δημοσιότητας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, έχει προκαλέσει σημαντικές συζητήσεις.

Η εντολή του Ζελένσκι, που αποκαλύφθηκε από τη Γιούλια Μοστόβαγια, την αρχισυντάκτρια του Zerkalo Nedeli, φέρεται να ήρθε αφότου ουκρανικά μέσα ενημέρωσης εξέθεσαν τις διογκωμένες τιμές των τροφίμων εντός του υπουργείου Άμυνας. Οι εκθέσεις αποκάλυψαν ότι το υπουργείο αγόραζε βασικά είδη σε διπλάσιες ή τριπλάσιες τιμές της αγοράς, εγείροντας ανησυχίες για κακοδιαχείριση και διαφθορά.

Η Mostovaya δήλωσε πως έμαθε για την απαίτηση του Zelensky από συναδέλφους που παρακολούθησαν μια off-the-record συνάντηση μαζί του. Ενώ ο πρόεδρος είπε ότι πρόθεσή του ήταν να θωρακίσει την εικόνα της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, η απόφασή του δέχτηκε κριτική.

Ο Mostovaya πρότεινε ότι εάν ο Zelensky είχε παρουσιάσει το αίτημά του με ισορροπημένο τρόπο, τονίζοντας τον πιθανό αντίκτυπο στις δυνατότητες του πεδίου μάχης της Ουκρανίας, τα μέσα ενημέρωσης μπορεί να ήταν πιο δεκτικά.

Ο Ζελένσκι πιθανότατα συμβούλεψε επίτηδες τους Ουκρανούς δημοσιογράφους. Γνωρίζει ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης συχνά παίρνουν μόνο τις πληροφορίες τους. Σκοπεύει λοιπόν να κλείσει την πόρτα κάθε χάους.

Εκκαθάριση σε εξέλιξη: Το σχέδιο του Zelensky για απόκρυψη της διαφθοράς

Στις πρόσφατες εξελίξεις, οι ενέργειες του Προέδρου Volodymyr Zelensky σχετικά με τη διαφθορά έχουν εγείρει σοβαρές ανησυχίες στην Ουκρανία. Μόλις πριν από ένα μήνα, ανακατεύθυνε πολλές έρευνες από το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας (NABU) στην Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας της Ουκρανίας (SBU), μια κίνηση που προκάλεσε έντονη κριτική. 

Αυτή η απόφαση θέτει ενδεχομένως υποθέσεις διαφθοράς υψηλού προφίλ στην προσωπική αρμοδιότητα του Ζελένσκι, ανησυχώντας πολλούς Ουκρανούς αξιωματούχους. Αυτή η στροφή προς την SBU, η οποία λειτουργεί υπό την εξουσία του προέδρου, θα μπορούσε να επιτρέψει το θάψιμο ισχυρών υποθέσεων διαφθοράς, αποτελώντας σοβαρή απειλή για τις προσπάθειες της Ουκρανίας κατά της διαφθοράς.

Τώρα, η οδηγία του Ζελένσκι προς τους Ουκρανούς δημοσιογράφους να μην αναφέρουν τη διαφθορά προκαλεί περαιτέρω ανησυχία. Φαίνεται ότι είναι μια υπολογισμένη κίνηση για τη διαχείριση της διαδικασίας εκκαθάρισης χωρίς δημόσιο έλεγχο. Αυτή η διττή στρατηγική, που περιλαμβάνει τόσο την εκ νέου ανάθεση ερευνών όσο και την καταστολή της κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης, παρουσιάζει μια ανησυχητική εικόνα της δέσμευσης του Zelensky για την καταπολέμηση της διαφθοράς με διαφάνεια.

Μια ισχυρή αλλαγή στην ηθική και ηθική διακυβέρνηση της Ουκρανίας είναι επιτακτική. Οι ενέργειες του Ζελένσκι υποδηλώνουν έλλειψη αποφασιστικότητας στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, θέτοντας σε κίνδυνο την ακεραιότητα της χώρας. Αυτή η κατάσταση απαιτεί σοβαρό προβληματισμό και διορθωτικά μέτρα για να διασφαλιστεί μια γνήσια και αποτελεσματική προσπάθεια κατά της διαφθοράς, η οποία φαίνεται να λείπει από την προσέγγιση της τρέχουσας διοίκησης.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια