Πορφύριος: Η φάλαινα που σκόρπισε τον τρόμο στους βυζαντινούς ναυτικούς τον 6ο αιώνα

 
Στο μυθιστόρημά του Μόμπι Ντικ, ο Χέρμαν Μέλβιλ αφηγείται πολυάριθμες περιπτώσεις κητών που στρέφονται εναντίον φαλαινοθηρών που τα κυνηγούσαν, επιτίθενται στις βάρκες τους, ακόμη και στα πλοία τους. Είναι γνωστό ότι ο συγγραφέας άντλησε εμπνεύστηκε από την περίπτωση του Essex, το οποίο βυθίστηκε από μια φάλαινα φυσητήρα, την οποία συνδύασε με μια ιστορία της ίδιας εποχής για έναν άλλο γίγαντα αλμπίνο, γνωστό ως Mocha Dick. Επιπλέον, ο Μέλβιλ αφιερώνει μερικές γραμμές στο έργο του και αναφέρει μια ιστορία που συνέβη τον 6ο αιώνα μ.Χ., τον Πορφύριο, ένα κήτος που τρόμαξε τους Βυζαντινούς ναυτικούς, καθώς βύθισε πάρα πολλά πλοία, ενώ στο κυνήγι του ενεπλάκη και ο ίδιος αυτοκράτορας Ιουστινιανός.
 
 

Η κύρια αφήγηση για τον Πορφύριο ανήκει στον Προκόπιο τον Καισαρεύς, έναν εξέχων Βυζαντινό λόγιο από την Παλαιστίνη, του οποίου τα έργα είναι οι κύριες πηγές για την κατανόηση της βασιλείας του Ιουστινιανού Α'. Σε δύο από τα έργα του, το "Υπέρ των πολέμων λόγοι" και το "Απόκρυφη Ιστορία", μιλά για το κήτος, το οποίο προσδιορίζει ως φάλαινα και μάλιστα παρέχει τις διαστάσεις του: 13,7 μέτρα μήκος και 15 πλάτος. Όπως σημειώνει ο Μέλβιλ, δεν διευκρινίζεται αν ήταν αρσενική ή θηλυκή φάλαινα, ή το είδος, και αυτό γιατί εκείνη την εποχή δεν ήταν γνωστά πολλά για τη θαλάσσια ζωή. Ο Αμερικανός συγγραφέας πίστευε ότι ήταν φυσητήρας.
 
Στην πραγματικότητα, δεν είναι σαφές, ούτε υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν το είδος του. Μερικοί συγγραφείς εικάζουν ότι θα μπορούσε να ήταν όρκα, δεδομένου ότι βρίσκονται συχνά στη Μεσόγειο, αλλά οι διαστάσεις που αναφέρει ο Προκόπιος δεν ταιριάζουν -συνήθως, οι όρκες (αρσενικές και θηλυκές) δεν ξεπερνούν τα οκτώ μέτρα. Ως εκ τούτου, η πιο διαδεδομένη άποψη είναι ότι ο Πορφύριος ήταν φυσητήρας, ένα θαλάσσιο θηλαστικό που μπορεί να φτάσει πάνω από 20 μέτρα σε μήκος και να ξεπεράσει τους 50 τόνους σε βάρος.

Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για φυσητήρες που, είτε επειδή ένιωθα να ενοχλούνται, ή για να προστατεύσουν τα μικρά τους, εμβόλιζαν τα κύτη των πλοίων με τα τεράστια κεφάλια τους -το οποίο αποτελεί το 1/3 του συνολικού τους μήκους. Μερικές φορές, αυτές οι συναντήσεις εκλαμβάνονται λανθασμένα ως επιθέσεις. Οι φυσητήρες ζουν σε ομάδες και δεν έχουν φυσικούς εχθρούς, παρόλο που οι όρκες και οι καρχαρίες μπορεί να κυνηγήσουν κάποιο μεμονωμένο, πολύ νεαρό κήτος, ηλικιωμένο ή άρρωστο. Ακόμη και τότε όμως, πρέπει να κυνηγούν σε ομάδες για να σπάσουν τον λεγόμενο σχηματισμό Margeurite, τον οποίο υιοθετούν αυτά τα κήτη για να προστατεύσουν το ευάλωτο άτομο περικυκλώνοντάς το.

Σε αντίθεση με την υπόθεση ότι ο Πορφύριος ήταν φυσητήρας, ο Προκόπιος αναφέρει ότι έτρωγε δελφίνια -αν και αυτό θα μπορούσε να είναι εξωραϊσμός της ιστορίας, ή έκανε λάθος καθώς τα έβλεπε να κολυμπούν μαζί- ενώ, συνήθως, οι φυσητήρες δεν εμφανίζονται στην ανατολική Μεσόγειο (απαντώνται στην δυτική Μεσόγειο) όπου αναφέρονται οι επιθέσεις, και συγκεκριμένα, στη Θάλασσα του Μαρμαρά (Προποντίδα).
 
Ωστόσο, στο απόσπασμα από τον Μόμπι Ντικ, ο Μέλβιλ δεν είναι πολύ σίγουρος:
 
"Για πολύ καιρό φανταζόμουν ότι ο φυσητήρας ήταν άγνωστος στη Μεσόγειο και τα βαθιά νερά που συνδέονταν μαζί της. Ακόμη και τώρα είμαι βέβαιος ότι αυτές οι θάλασσες δεν είναι, και ίσως ποτέ δεν μπορούν να είναι, στην παρούσα κατάσταση των πραγμάτων, ένα μέρος για να ζει. Πρόσφατες όμως έρευνες μου απέδειξαν ότι στη σύγχρονη εποχή υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις παρουσίας φυσητήρων στη Μεσόγειο. Μου έχουν πει ότι στην Μπαρμπαριά, ένας διοικητής του βρετανικού ναυτικού βρήκε τον σκελετό ενός φυσητήρα. Αφού ένα πολεμικό πλοίο περνάει εύκολα από τα Δαρδανέλια, τότε θα μπορεί και ένας φυσητήρας, από την ίδια διαδρομή, να περάσει από τη Μεσόγειο στην Προποντίδα".

Υπάρχει ένα ακόμη σημείο υπέρ αυτής της θεωρίας, και αυτό είναι η ηλικία τους. Οι φυσητήρες είναι μακρόβιοι. Μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 70 χρόνια και υπάρχουν αναφορές για επιθέσεις σε βυζαντινά πλοία για περισσότερες από πέντε δεκαετίες, με περιόδους δραστηριότητας που εναλλάσσονται με ηρεμία, οι οποίες πιθανώς σχετίζονταν με την εποχική μετανάστευση -"... εξαφανίζονται για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα", αφηγείται ο Προκόπιος. Προφανώς, ο Πορφύριος δεν έκανε διακρίσεις και εμβόλιζε ψαροκάικα, αλλά και εμπορικά και πολεμικά πλοία, συνήθως κοντά στον Βόσπορο. Μερικές φορές, εκτός από τους ναυτικούς, υπήρχαν και μάρτυρες των επιθέσεων από την ακτή.

Η συχνότητα των επιθέσεων έκανε τους ναυτικούς να κάνουν μια παράκαμψη, κάτι που προκάλεσε ανησυχίες στον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α', ο οποίος φοβόταν ότι το κήτος θα μπορούσε να γίνει εμπόδιο στο θαλάσσιο εμπόριο ή στην απλή ναυσιπλοΐα. "Και βύθισε πολλά πλοία και τρόμαξε τους επιβάτες σε πολλά άλλα, εκτρέποντάς τους από την πορεία τους και παίρνοντάς τους μεγάλες αποστάσεις", όπως περιγράφει ο Προκόπιος. Είναι γνωστό ότι Βυζαντινοί στρατιώτες που ταξίδευαν στην Ιταλία για να πολεμήσουν τους Οστρογότθους έφεραν φυλαχτά για προστασία. Ωστόσο, λίγα μπορούσαν να γίνουν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα καθώς, ενώ η φαλαινοθηρία υπήρχε από τους προϊστορικούς χρόνους, συνήθως, τα θηράματα ήταν μικρότερα σε μέγεθος (δελφίνια, μπελούγκα, φώκαινες). Σε κάθε περίπτωση, οι Βυζαντινοί δεν είχαν παράδοση στην φαλαινοθηρία.
 

 
Υπάρχουν βιβλία που αναφέρουν ότι η αυτοκράτειρα Θεοδώρα ανέθεσε στον διάσημο στρατηγό Βελισάριο να λύσει το ζήτημα. Εκείνος επιβιβάστηκε σε ένα πλοίο με τοξότες και έναν καταπέλτη για να προσπαθήσει να καμακώσει το κήτος, αλλά απέτυχε. Στην πραγματικότητα όμως, αυτή η ιστορία προήρθε από τη φαντασία του συγγραφέα Ρόμπερτ Γκρέιβς, ο οποίος θεώρησε ενδιαφέρον να κάνει έναν παραλληλισμό μεταξύ της αυτοκράτειρας και του Πορφυρίου στο μυθιστόρημά του "Κόμης Βελισάριος", που εκδόθηκε το 1938, και το οποίο βασίζεται στα προαναφερθέντα έργα του Προκοπίου.

Ο Γκρέιβς τείνει να αναγνωρίσει τον Πορφύριο ως όρκα που αναζητά εκδίκηση για την κακομεταχείριση που προκάλεσαν οι ψαράδες (θυμίζει την πλοκή της ταινίας "Orca" του 1977, με πρωταγωνιστή τον Ρίτσαρντ Χάρις, γνωστή και ως "Όρκα: Η Φάλαινα Δολοφόνος").

Όπως και να 'χει, χρόνο με τον χρόνο, ο πραγματικός Πορφύριος συνέχισε να χτίζει κακή φήμη, σε σημείο που οι Βυζαντινοί του έδωσαν όνομα, μια παράδοση που θα επαναλαμβανόταν στους αιώνες με τα πιο τρομακτικά κητώδη. Το περίεργο με το όνομα που επέλεξαν είναι ότι η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή και έχουν προταθεί αρκετές εξηγήσεις. Ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να αναφέρεται στον Πορφύριο Καλιόπα, διάσημο ηνίοχο που θεωρείται ο καλύτερος της εποχής του) ή στον Πορφύριο, τον μυθολογικό γίγαντα, γιο της Γαίας, που επαναστάτησε κατά των θεών και τον οποίο ο Δίας χτύπησε με κεραυνό.

Ωστόσο, οι περισσότεροι ερευνητές πιστεύουν ότι το όνομα προήλθε από το "πορφύρα", τη λέξη που αναφερόταν στο χρώμα, είτε ως αναφορά στην απόχρωση που προορίζεται για τα αυτοκρατορικά ενδύματα -αναγνωρίζοντας έτσι το μεγαλείο του κήτους-, ή από το χρώμα του δέρματός τους. Όσον αφορά το τελευταίο, οι φυσητήρες είναι γκρι και οι όρκες μαύρες, αλλά ίσως ο ήλιος που αντανακλάται στην επιφάνειά τους έδινε την εντύπωση ενός σκούρου κοκκινωπού τόνου, τουλάχιστον σε ορισμένες ώρες της ημέρας, που μπέρδευε τους μάρτυρες.

Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι ότι, παρά τον υπαινιγμό του Edward Gibbon ότι το τεράστιο μέγεθος και το μέρος που εντοπίζεται ο Πορφύριος θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ότι, στην πραγματικότητα, δεν υπήρχε και ότι ήταν απλώς μια μεταφορά, πρόκειται για την πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση φάλαινας που επιτέθηκε σε ανθρώπους.
 
Όμως, τι απέγινε ο Πορφύριος και η ανεξέλεγκτη οργή του;
 
Το κήτος είχε θλιβερό τέλος, όπως περιγράφει ο Προκόπιος:

"Έτυχε ότι ενώ μια βαθιά γαλήνη βασίλευε πάνω στη θάλασσα, ένας μεγάλος αριθμός δελφινιών συγκεντρώθηκε κοντά στις εκβολές του Ευξείνου Πόντου. Ξαφνικά, εντόπισαν την φάλαινα και τράπηκαν σε φυγή προς όποια κατεύθυνση μπορούσαν, αλλά τα περισσότερα κατέληξαν κοντά στις εκβολές του ποταμού Σαγγάριου. Η φάλαινα κατάφερε να αιχμαλωτίσει μερικά από αυτά, τα οποία κατάπιε αμέσως. Και μετά, ορμώμενος είτε από την πείνα είτε από ένα εριστικό πνεύμα, συνέχισε την καταδίωξή του, το ίδιο άγρια όπως πριν, ώσπου, χωρίς να το καταλάβει, έφτασε πολύ κοντά στην ακτή. Εκεί προσάραξε σε πολύ βαθιά λάσπη, και, παρόλο που πάλεψε και έκανε κάθε προσπάθεια να βγει από αυτήν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, δεν μπόρεσε να ξεφύγει και βυθίστηκε ακόμα πιο βαθιά στη λάσπη.

Όταν αυτό έγινε γνωστό σε όλους τους ανθρώπους που ζούσαν στη γύρω περιοχή, όρμησαν αμέσως πάνω στη φάλαινα. Αν και του επιτέθηκαν με τσεκούρια από όλες τις πλευρές, δεν μπορούσαν να το σκοτώσουν. Αντίθετα, το έσυραν με μερικά βαριά σχοινιά, το τοποθέτησαν σε κάρα και διαπίστωσαν ότι το μήκος του ήταν περίπου 30 πήχεις και το πλάτος του 10. Στη συνέχεια, αφού σχημάτισαν πολλές ομάδες και μοίρασαν τη φάλαινα ανάλογα, κάποιοι έφαγαν τη σάρκα αμέσως, ενώ άλλοι αποφάσισαν να παστώσουν τη μερίδα που έλαβαν".

Εκεί ήταν που διαπιστώθηκε ότι, τελικά, επρόκειτο για θηλυκή φάλαινα. (πηγή)
 

από Ξωτικό

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια