"Γεννημένος εγκληματίας": Ο Cesare Lombroso και οι απαρχές της σύγχρονης εγκληματολογίας

 
Η θεωρία του Τσέζαρε Λομπρόζο, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1938 στην Βερόνα της Ιταλίας και περιγράφεται ως ο πατέρας της σύγχρονης εγκληματολογίας, για τον "γεννημένο εγκληματία" κυριάρχησε στις σκέψεις για την εγκληματική συμπεριφορά στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.
 
 
 
Πιστεύοντας ουσιαστικά ότι η εγκληματικότητα ήταν κληρονομική και ότι οι εγκληματίες μπορούσαν να αναγνωριστούν από φυσικά χαρακτηριστικά -όπως την γαμψή σαν γεράκι μύτη και τα ερεθισμένα μάτια-, ο Τσέζαρε Λομπρόζο ήταν ένας από τους πρώτους που χρησιμοποίησε επιστημονικές μεθόδους για τη μελέτη του εγκλήματος.

Όλα ξεκίνησε το 1871 στην Ιταλία, με μια συνάντηση μεταξύ ενός εγκληματία και ενός επιστήμονα. Ο εγκληματίας ήταν ο Giuseppe Villella, ένας διαβόητος κλέφτης και εμπρηστής από την Καλαβρία. Ο επιστήμονας ήταν ο στρατιωτικός γιατρός Τσέζαρε Λομπρόζο, ο οποίος είχε ξεκινήσει την καριέρα του δουλεύοντας σε ψυχιατρεία και έπειτα, ενώ μελετούσε Ιταλούς στρατιώτες, ενδιαφέρθηκε για το έγκλημα και τους εγκληματίες. Προσπαθούσε να εντοπίσει τις διαφορές μεταξύ τρελών, εγκληματιών και κανονικών εξετάζοντας κρατούμενους στις ιταλικές φυλακές.

Ο Λομπρόζο βρήκε τον Villella ενδιαφέρον, δεδομένης της σβελτάδας και του κυνισμού του, καθώς και της τάσης του να καυχιέται για τις αποδράσεις και τις ικανότητές του. Μετά το θάνατο του εγκληματία, ο γιατρός έκανε νεκροψία και ανακάλυψε ότι είχε ένα βαθούλωμα στο πίσω μέρος του κρανίου του, η οποία έμοιαζε με μια που διέθεταν οι πίθηκοι. Από αυτά τα στοιχεία, καθώς και από άλλους εγκληματίες που είχε μελετήσει, συμπέρανε ότι μερικοί είχαν γεννηθεί με την τάση να προσβάλλουν και ήταν άγριοι όπως οι πρώιμοι άνθρωποι. Αυτή η ανακάλυψη ήταν η αρχή του έργου του Λομπρόζο ως εγκληματολόγος ανθρωπολόγος.

Ο Λομπρόζο έγραψε, "Στη θέα αυτού του κρανίου, φάνηκε να βλέπω ξαφνικά, φωτισμένο σαν μια απέραντη πεδιάδα κάτω από έναν φλεγόμενο ουρανό, το πρόβλημα της φύσης του εγκληματία -ενός αταβιστικού όντος [στη βιολογία, αταβισμός (atavism) είναι τροποποίηση μιας βιολογικής δομής όπου ένα προγονικό χαρακτηριστικό επανεμφανίζεται αφού έχει χαθεί μέσω εξελικτικής αλλαγής σε προηγούμενες γενιές] που αναπαράγει στο πρόσωπό του τα άγρια ένστικτα της πρωτόγονης ανθρωπότητας και των κατώτερων ζώων. Έτσι εξηγήθηκαν ανατομικά τα τεράστια σαγόνια, τα ψηλά οστά στα μάγουλα, οι προεξέχουσες υπερκείμενες καμάρες, οι μοναχικές γραμμές στις παλάμες, το ακραίο μέγεθος των κόγχεων, τα αυτιά σε σχήμα λαβής ή άμισχα που βρέθηκαν σε εγκληματίες, άγριους και πιθήκους με αναισθησία στον πόνο, εξαιρετικά οξεία όραση, τατουάζ, υπερβολική αδράνεια, αγάπη για τα όργια και ακαταμάχητη λαχτάρα για το κακό, η επιθυμία όχι μόνο να σβήσει τη ζωή στο θύμα, αλλά να ακρωτηριάσει το πτώμα, να σχίσει τη σάρκα του και να πιει το αίμα του".

Ουσιαστικά, ο Λομπρόζο πίστευε ότι η εγκληματικότητα ήταν κληρονομική και ότι οι εγκληματίες μπορούσαν να αναγνωριστούν από σωματικά ελαττώματα που τους επιβεβαίωναν ως αταβιστικούς ή άγριους. Για παράδειγμα, ένας κλέφτης μπορούσε να αναγνωριστεί από το εκφραστικό του πρόσωπο, την επιδεξιότητά του με τα χέρια και τα μικρά, περιπλανώμενα μάτια του. Στο μεταξύ, οι συνήθεις δολοφόνοι είχαν κρύα, γυάλινα βλέμματα, ερεθισμένα μάτια και μεγάλες μύτες σαν γεράκι, και οι βιαστές είχαν "αυτιά σαν κανάτα". Ο Λομπρόζο δεν περιόρισε τις απόψεις του μόνο σε άνδρες εγκληματίες. Συνέγραψε το πρώτο του βιβλίο για να εξετάσει τα αίτια του γυναικείου εγκλήματος και κατέληξε, μεταξύ άλλων, ότι οι γυναίκες εγκληματίες ήταν πολύ πιο αδίστακτες από τους άνδρες, έτειναν να είναι λάγνες και άσεμνες, ήταν πιο κοντές και πιο ρυτιδιασμένες, και είχαν πιο σκούρα μαλλιά και μικρότερο κρανίο από τις "κανονικές" γυναίκες. Ωστόσο, όπως είπε, υπέφεραν από λιγότερη φαλάκρα. Οι γυναίκες που διέπραξαν εγκλήματα πάθους είχαν προεξέχουσες κάτω γνάθους και ήταν πιο κακές από τους άντρες ομολόγους τους, κατέληξε.

Εμπνευσμένος από την ανακάλυψή του, ο Λομπρόζο συνέχισε το έργο του και, το 1876, δημιούργησε την πρώτη από τις πέντε εκδόσεις του Criminal Man. Ως αποτέλεσμα, έγινε γνωστός ως ο πατέρας της σύγχρονης εγκληματολογίας, έγινε ένας από τους πρώτους που συνειδητοποίησε ότι το έγκλημα και οι εγκληματίες μπορούσαν να μελετηθούν επιστημονικά και η θεωρία του για τον γεννημένο εγκληματία κυριάρχησε στη σκέψη για την εγκληματική συμπεριφορά στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Μέχρι τότε, για χιλιάδες χρόνια, η κυρίαρχη άποψη ήταν ότι, καθώς το έγκλημα ήταν αμαρτία κατά του Θεού, θα έπρεπε να τιμωρείται με τον κατάλληλο τρόπο -"οφθαλμό αντί οφθαλμού". Κατά τη διάρκεια του Διαφωτισμού, στοχαστές όπως ο Jeremy Bentham και ο Ιταλός Cesare Beccaria αποφάσισαν ότι, καθώς όλοι ήμασταν λογικά όντα, η επιλογή του να διαπράξει κάποιος ένα αδίκημα πάρθηκε σταθμίζοντας το κόστος και τα οφέλη. Αν το κόστος ήταν υψηλό με σκληρές ποινές, τότε αυτό θα ήταν αποτρεπτικό για όλους, εκτός από τους πιο αποφασιστικούς εγκληματίες.

Ενδιαφέρουσα φιλοσοφία, αλλά οι κριτικοί σημείωσαν τα ελαττώματά της. Δεν είναι όλοι λογικοί και ορισμένα εγκλήματα, ιδιαίτερα τα βίαια, είναι καθαρά συναισθηματικά, είπαν. Ο Λομπρόζο και οι συνάδελφοί του εγκληματολόγοι ανθρωπολόγοι την αμφισβήτησαν και ήταν οι πρώτοι που υποστήριξαν τη μελέτη του εγκλήματος και των εγκληματιών από επιστημονική άποψη. Συγκεκριμένα, ο Λομπρόζο υποστήριξε τη χρήση της θεωρίας του στην ποινική έρευνα και ένας από τους βοηθούς του, ο Salvatore Ottolenghi, ίδρυσε το 1903 στη Ρώμη την πρώτη Σχολή Επιστημονικής Αστυνόμευσης.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Λομπρόζο όχι μόνο βασίστηκε στο έργο άλλων εγκληματολόγων ανθρωπολόγων σε όλη την Ευρώπη, αλλά διεξήγαγε και πολλά από τα πειράματά του για να αποδείξει τις θεωρίες του. Αυτά περιλάμβαναν τη χρήση περίεργων μηχανημάτων για τη μέτρηση διαφόρων μερών του σώματος, καθώς και πιο αφηρημένα πράγματα, όπως η ευαισθησία στον πόνο και η τάση να λέμε αναλήθειες. Και όντως, τελικά, ανέπτυξε ένα στοιχειώδες πρωτότυπο του ανιχνευτή ψεύδους.

Ο Λομπρόζο χρησιμοποίησε διάφορα κομμάτια εξοπλισμού για διάφορους σκοπούς. Για παράδειγμα, χρησιμοποίησε έναν "hydrosphygmograph" (συσκευή που αποτελείται από έναν κύλινδρο που περιέχει νερό και συνδέεται με ένα σωλήνα καταγραφής, που χρησιμοποιείται για την καταγραφή της ποσότητας αίματος που εξαναγκάζεται με κάθε παλμό σε ένα άκρο που βρίσκεται μέσα στη συσκευή) για τη μελέτη των αλλαγών στην αρτηριακή πίεση στα υποκείμενά του, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν εγκληματίες με μεγάλο ιστορικό, αλλά και "φυσιολογικά" άτομα. Ενώ το αριστερό τους χέρι ήταν συνδεδεμένο με το μηχάνημα και το δεξί σε ένα επαγωγικό πηνίο -που ονομάζεται Ruhmkorff-, τα άτομα εκτίθονταν σε διάφορα ερεθίσματα, τόσο δυσάρεστα -όπως η ηλεκτροπληξία και ο ήχος του πυροβολισμού ενός πιστολιού-, όσο και ευχάριστα -μουσική, φαγητό, χρήματα ή την φωτογραφία μιας γυμνής γυναίκας.

Το πρόβλημα ήταν ότι η καταγραφή των αποτελεσμάτων ήταν μερικές φορές χαοτική, γεγονός που καθιστούσε τα συμπεράσματα που εξήχθησαν -τουλάχιστον- αναξιόπιστα. Για να γίνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα, ο Λομπρόζο έτεινε να αντλεί ασυνήθιστα στοιχεία για να προσθέσει στις θεωρίες του -όπως παλιές παροιμίες και ανέκδοτα που του έλεγαν φίλοι και συνάδελφοι όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό άφησε το έργο του ευάλωτο σε επιθέσεις από κριτικούς σε όλη την Ευρώπη. Όλα αυτά, ίσως, αντικατοπτρίζουν το είδος του ανθρώπου που ήταν ο Λομπρόζο: ιδιότροπος, ενθουσιώδης και -πιθανώς- εξοργιστικός για να δουλέψει κανείς μαζί του.
 
Ένα γνώριμο πρόσωπο
 
Το κεφάλι του Ιταλού εγκληματολόγου Τσέζαρε Λομπρόζο που διατηρείται σε μια έκθεση στη Μπολόνια, 1978 

Ο Λομπρόζο ήταν μια πολύ γνωστή προσωπικότητα στην Ιταλία, έδινε διαλέξεις και ομιλίες και σχολίαζε κάθε λογής πράγματα στον Τύπο. Ενδιαφερόταν για πολλά πράγματα και μερικές φορές δυσκολευόταν να επικεντρωθεί σε ένα πράγμα τη φορά. Μια από τις κόρες του, η Πάολα, περιέγραψε μια τυπική μέρα στη ζωή του, "… έγραφε στη γραφομηχανή, διόρθωνε αποδείξεις, έτρεχε από τον Μπόκα (τον εκδότη του) στην στοιχειοθέτη, από την στοιχειοθέτη στην βιβλιοθήκη και από την βιβλιοθήκη στο εργαστήριο με μια φρενίτιδα ... και το βράδυ, χωρίς να είναι κουρασμένος και να θέλει να πάει στο θέατρο, σε δύο ή τρία από τα θέατρα της πόλης, παρακολουθώντας την πρώτη πράξη στο ένα, επισκεπτόταν την άλλη και τελειώνοντας τη βραδιά στην τρίτη".

Ο Λομπρόζο ήταν ατελείωτα περίεργος για το έγκλημα, τους εγκληματίες και τα κίνητρά τους για προσβολή, καθώς και την κουλτούρα τους. Ως αποτέλεσμα, συγκέντρωσε αντικείμενα που δημιουργήθηκαν από κρατούμενους και ανήκαν σε αυτούς που είχε συναντήσει κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του. Είχε επίσης στην κατοχή του μάσκες θανάτου από διάφορους εγκληματίες που είχαν εκτελεστεί, καθώς και πολλούς σκελετούς και κρανία. Αρχικά, αυτά τα αντικείμενα τα είχε στο σπίτι του, στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο όπου εργαζόταν και τελικά, το 1892, άνοιξε ένα μουσείο για αυτά τα αντικείμενα (το μουσείο έκλεισε 1914, αλλά άνοιξε ξανά στο Τορίνο το 2010). Ένα από τα πιο σημαντικά εκθέματα ήταν το κεφάλι του ίδιου του Λομπρόζο σε ένα βάζο με συντηρητικό, το οποίο συμφώνησε ότι θα δώριζε μετά το θάνατό του -το 1909.

Ένας πρώιμος σεξολόγος
Τα άλλα ενδιαφέροντα του Λομπρόζο περιελάμβαναν τον υπνωτισμό και το παραφυσικό, ιδιαίτερα τον πνευματισμό. Έχει επίσης περιγραφεί ως πρώιμος σεξολόγος, δεδομένου ότι ήταν από τους πρώτους που εξέτασε και καταλόγισε τις σεξουαλικές πρακτικές. Το έργο του Criminal Woman (1893) περιλάμβανε ενότητες για τη μοιχεία, την ερωτική αδιαφορία, τον λεσβιακό έρωτα, τον αυνανισμό και το προγαμιαίο σεξ, καθώς και μια συζήτηση για τα αίτια και τα χαρακτηριστικά της πορνείας.

Σύμφωνα με τον Λομπρόζο, το ενδιαφέρον του για τον αποκρυφισμό ξεκίνησε όταν, το 1882, του ζητήθηκε να εξετάσει την 14χρονη κόρη ενός οικογενειακού φίλου. Θεωρήθηκε ότι έπασχε από υστερία και έκανε εμετό, υπνοβασία και παραπονιόταν για κούραση. Ο Λομπρόζο συμπέρανε ότι το κορίτσι μπορούσε να δει το μέλλον και να περιγράψει τι έκαναν οι άλλοι όταν έλειπαν. Προφανώς, μπορούσε επίσης να βλέπει, να διαβάζει και να μυρίζει με άλλα μέρη του σώματός της. Ο Λομπρόζο δεν μπορούσε να δώσει καμία εξήγηση για αυτό.

Ένα άλλο διάσημο παράδειγμα ήταν αυτό που περιέγραψε ως την περίπτωση του στοιχειωμένου κελαριού. Κάποια στιγμή, τον κάλεσε μια οικογένεια εμπόρων κρασιού που πίστευε ότι ένα από τα κελάρια τους δεχόταν επίθεση από αόρατες οντότητες. Ο Λομπρόζο κατέβηκε στο κελάρι και περίμενε να δει τι θα γινόταν. Τα μπουκάλια άρχισαν να πέφτουν και μέχρι να φύγει είχε δει δεκαπέντε από αυτά να σπάνε. Και πάλι, δεν ήταν σε θέση να δώσει μια εξήγηση για αυτό που είχε δει.

Ο Λομπρόζο περιγράφηκε επίσης ως ιδρυτής της παραψυχολογίας. Ερεύνησε το μέντιουμ Eusapia Palladino, συμμετέχοντας σε συνεδρίες υπό την ίδια. Σε μια από αυτές, το 1892, είδε το μέντιουμ δεμένο σε ένα κρεβάτι και φαίνεται να παρουσιάστηκαν μερικά πνεύματα. Αυτό τον έπεισε, μεταξύ άλλων μαρτύρων, ότι ο πνευματικός κόσμος ήταν μια πραγματικότητα, και θεώρησε ότι ήταν καθήκον του να αποδείξει χωρίς αμφιβολία -με τη βοήθεια της επιστήμης- ότι τα φαντάσματα ήταν πραγματικά.

Το τελευταίο βιβλίο του, που εκδόθηκε μετά τον θάνατό του, ήταν μια συζήτηση για τη βιολογία του πνευματικού κόσμου. Όπως ήταν αναμενόμενο, είχε μικτή υποδοχή και η έρευνά του για τα φαντάσματα, τα poltergeist, την τηλεπάθεια και την αιώρηση δεν είχαν καμία απήχηση. Ωστόσο, με τα χρόνια, πρόσθεσε στη γενικότερη απαξίωση των ιδεών του και, για κάποιο χρονικό διάστημα, το έργο του θεωρείτο ότι είχε περισσότερη αξία από περιέργεια παρά οτιδήποτε άλλο. Αυτό τονίστηκε από την αυξανόμενη δημοτικότητα της ευγονικής και τη χρήση βιολογικών θεωριών εγκλήματος από τους Ναζί για να δικαιολογήσουν τη δολοφονία εκατομμυρίων ανθρώπων. Στη μεταπολεμική περίοδο, άλλες -πιο κοινωνιολογικές- εξηγήσεις για την εγκληματική συμπεριφορά έγιναν πιο δημοφιλείς, και έτσι οι βιολογικές θεωρίες απορρίφθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η βιο-εγκληματολογία έχει επανεμφανιστεί, σε μεγάλο βαθμό λόγω της κληρονομιάς του Λομπρόζο. Εισήγαγε την ιδέα ότι η εγκληματικότητα δεν ήταν θέμα αμαρτίας ή ελεύθερης βούλησης, αλλά θα μπορούσε να είναι ένα ιατρικό πρόβλημα που έπρεπε να εξεταστεί από ειδικούς σε αυτόν τον τομέα. Επίσης, υποστήριξε την εξέταση του εγκληματία ως άτομο αντί να εστιάζει κανείς μόνο στο έγκλημα.

Εκτός από το πρωτοποριακό έργο του για τη γυναίκα δράστη, ο Λομπρόζο ήταν ένας από τους πρώτους που χρησιμοποίησε επιστημονικές μεθόδους για τη μελέτη του εγκλήματος και ενέπνευσε πολλούς άλλους να κάνουν το ίδιο. Σήμερα, η νευροεγκληματολογία βασίζεται σε ορισμένες από τις θεωρίες του για να διερευνήσει τα αίτια της εγκληματικής συμπεριφοράς -εξετάζοντας, για παράδειγμα, εάν οι εγκεφαλικοί τραυματισμοί ή οι γενετικές ανωμαλίες μπορούν να οδηγήσουν σε εγκληματικότητα ή εάν η βία μπορεί να προκληθεί από μια κλινική διαταραχή. Πρόσφατες μελέτες έχουν βρει ότι μπορεί να υπάρχει γενετική προέλευση για το βίαιο έγκλημα και ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, συμπεριλαμβανομένης της εγκληματικότητας, μπορούν να συναχθούν από τα χαρακτηριστικά του προσώπου.
 
Στην τελική, φαίνεται ότι, ο γεννημένος εγκληματίας ίσως να μην είναι και τόσο αστεία ιδέα...

από Ξωτικό

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια